Rutte en Schultz zoeken handel in Texas
DEN HAAG (ANP). In ‘booming’ Texas valt ook voor het Nederlandse bedrijfsleven nog veel geld te verdienen. Premier Mark Rutte en minister Melanie Schultz (Infrastructuur) doen begin volgende week een poging, met in hun kielzog bestuurders van ruim 90 Nederlandse bedrijven. Uniek aan de handelsmissie is ook dat het de eerste is die samen met Vlaamse bewindslieden en bedrijven wordt uitgevoerd.
Volgens Rutte is een gezamenlijke handelsmissie „eigenlijk heel logisch”. „We zijn buren en delen taal, geschiedenis, cultuur en onze economische infrastructuur.” In 2011 sprak hij met Vlaamse minister-president Kris Peeters al af dat Nederland en Vlaanderen zich meer zouden gaan presenteren als één regio.
Op het programma staan veel bezoeken die met havens, olie, gas, chemie of infrastructuur te maken hebben. Op die gebieden „liggen er nog volop kansen”, stelt ook Schultz voorafgaand aan het bezoek. „Het is aan ons om die kansen te grijpen en zaken te doen.” Zij trekt tijdens deze trip veel op met haar Vlaamse ambtgenote Hilde Crevits van Openbare Werken.
„Texas is booming”, zegt Schultz. „Tussen 2010 en 2011 steeg de handel tussen Houston en Nederland met meer dan 60 procent. Nederland is inmiddels de op vier na grootste investeerder in Texas.” De handel tussen de Nederlands-Vlaamse deltaregio en Texas bedroeg in 2012 nog ongeveer 15 miljard dollar.
Rutte en Schultz willen met de missie ook het Nederlandse bedrijfsleven een eindje op weg helpen. „Met een handelsmissie open je nou eenmaal eenvoudiger deuren dan als bedrijf alleen”, vindt Schultz. Netwerken staat dan ook centraal deze trip. „De basis van elke nieuwe samenwerking is dat eerste gesprek. Premier Rutte en ik vinden het belangrijk om het bedrijfsleven daarin te faciliteren.”
Schultz gaat tijdens de driedaagse reis op bezoek bij een locatie van het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak. „Ik ben er trots op dat Nederlandse bedrijven hun vleugels uitslaan en dat ons kleine land door die internationale blik een grote investeerder is in Texas”, zegt ze. „Dat levert aan weerszijden van de oceaan in totaal 100.000 banen op.” Ook bezoekt de delegatie onder meer ExxonMobil, een energiebedrijf en de haven van Houston.