Binnenland

Faunabeheereenheid: Raster rond Epe niet nodig

Een raster dat zwijnen moet tegenhouden, maar halverwege een heideveld opeens ophoudt omdat de buurgemeente niet wil meewerken. Het plan van het gemeentebestuur van Epe om lastige zwijnen buiten de deur te houden, strandt al voordat de eerste paal in de grond is geslagen.

3 July 2013 15:36Gewijzigd op 15 November 2020 04:33
HEERDE. In een villawijk in het Gelderse dorp Heerde is de grond omgewoeld door wilde zwijnen. Buurgemeente Epe wil een raster plaatsen om de beesten uit de bebouwde kom te weren. beeld ANP
HEERDE. In een villawijk in het Gelderse dorp Heerde is de grond omgewoeld door wilde zwijnen. Buurgemeente Epe wil een raster plaatsen om de beesten uit de bebouwde kom te weren. beeld ANP

Filmpjes waarop zwijnen midden in de bebouwde kom van Epe liepen, gingen de hele wereld rond. Op hun gemak struinen de beesten in 2011 door tuintjes in nieuwbouwwijken, op zoek naar voedsel. Wat er in overvloed te vinden was. Al dan niet expres door mensen gestrooid.

Verschillende Epenaren melden zich bij het spreekuur van de burgemeester. Ze voelen zich niet veilig meer in hun dorp. Honden zouden zijn aangevallen en mensen durven hun viervoeter ’s avonds niet uit te laten. Het gemeentebestuur krijgt van provincie Gelderland in juni 2011 toestemming om de beesten binnen de bebouwde kom af te schieten. In de daaropvolgende maanden schieten gecertificeerde jagers in totaal drie zwijnen af in groene zones binnen de bebouwde kom.

In combinatie met het voerverbod dat de gemeente in januari 2012 afkondigt, lijkt dit te helpen. De overlast neemt af. Toch besluit het college eind 2012 tot het plaatsen van een ruim 5 kilometer lang raster langs de noordgrens van de bebouwde kom. Er komen wel kritische vragen vanuit de gemeenteraad, maar het college zet door.

Gisteren maakte het gemeentebestuur het tracé van het te bouwen raster bekend. Aan de zuidzijde, bij de Tongerenseweg, sluit het nieuwe, 1 meter hoge zwijnenraster aan op het een reeds bestaand hekwerk. Aan de noordzijde, bij het heidegebied de Renderklippen, staat heel droog op de kaart: ”Gemeentegrens (eind raster)”.

Epe heeft buurman gemeente Heerde gevraagd het raster door te trekken richting de A50 zodat de hele noordwestgrens van Epe is gebarricadeerd voor zwijnen. Heerde meldde gisteren echter daarvoor te bedanken. „We ervaren geen enkele overlast van zwijnen in dat deel van onze gemeente”, zegt verantwoordelijk wethouder Van der Stege. „Waarom zouden wij dan 60.000 euro moeten betalen voor een probleem wat we niet hebben?”

De wethouder met bos- en wildbeheer in zijn portefeuille ziet de oplossing meer in het verhogen van de jachtdruk in gebieden waar zwijnen overlast veroorzaken. „Mocht het raster worden aangelegd, dan eindigt dat ver buiten de bebouwde kom. Ik acht de kans klein dat zwijnen daaromheen naar de bebouwde kom zullen trekken. Als dat wel gebeurt, zullen we er meer jagen. Zwijnen zijn ongelooflijk slim, dus die hebben gelijk in de gaten dat ze daar niet meer moeten komen.”

Jagen op maat is volgens voorzitter G. Verwolf van de Faunabeheereenheid Veluwe de beste oplossing voor zwijnenoverlast. „Vooral het afschieten van drie zwijnen in de bebouwde kom van Epe heeft het probleem opgelost.”

Verwolf kan het weten. Hij woont in Epe-Noord en heeft naar eigen zeggen het laatste halfjaar geen zwijn meer binnen de bebouwde kom gezien. „En dat terwijl de dieren hongerig en mager zijn vanwege de relatief strenge winter en het weinige voedsel.”

Ook secretaris Marcel Paques van de Vereniging Behoud Kwaliteit Epe vindt dat er geen sprake meer is van zwijnenoverlast. „De gemeente is bezig met een oplossing voor een probleem dat er niet is”, stelt hij. Het besluit om het raster aan te leggen is volgens Paques vooral op emotionele gronden genomen. „Er is geen enkel gedocumenteerd incident dat wijst op aanwijsbare overlast door zwijnen.”

Woordvoerder Monique Somers van gemeente Epe geeft toe dat de overlast van zwijnen erg wisselt van jaar tot jaar. „Maar meldingen van mensen die de auto niet uit durven omdat er zwijnen in de tuin lopen of meldingen van zwijnen met jongen tussen kinderen die de avondvierdaagse lopen, willen we niet meer. Wij plaatsen het raster vooral met het oog op de veiligheid van onze inwoners.”

Somers is verbaasd over de ophef die er ontstaan is na het bekendmaken van het tracé. „Het besluit om het raster te plaatsen wrd vorig jaar al genomen. Bovendien hebben andere dorpen op de Veluwe allang zo’n hekwerk om het dorp heen. Waarom zou Epe daar niet aan mogen beginnen?”

Verwolf van de Faunabeheereenheid heeft daar wel een antwoord op. „Op de Zuid-Veluwe loopt veel meer wild rond dan op de Noord-Veluwe. Daarom is de noodzaak om bijvoorbeeld een dorp als Hoenderloo geheel te omrasteren veel groter dan bij een dorp als Epe. Goed aangestuurd beheer door jacht is op de Noord-Veluwe afdoende.”

Het verbaast de Faunabeheereenheid dat de provincie Gelderland ruim 280.000 euro subsidie vrijmaakt voor het raster in Epe. In totaal kost het hekwerk een half miljoen euro. Verwolf: „Er zijn plaatsen in Gelderland waar een raster veel harder nodig is. Bijvoorbeeld rondom een bedrijf in Nieuw-Milligen dat graszoden produceert en veel overlast van zwijnen heeft. Daar kon de provincie geen geld voor vrijmaken, terwijl de noodzaak er vele malen hoger is.”

Paques van de Vereniging Behoud Kwaliteit Epe begrijpt niet waarom het raster bij Epe er per se moet komen. „Er zijn blijkbaar andere krachten in het spel. Als vereniging dringen we al jarenlang aan op een gesprek met de burgemeester over dit onderwerp. Hij wilde pas met ons spreken nadat het besluit was gevallen om het raster te plaatsen. We konden alleen nog meepraten over het tracé dat zou worden gevolgd. Maar bij de discussie óf het hek er zou moeten komen zijn we niet betrokken.”

Verwolf vindt het vreemd dat het voorstel voor het tracé vlak voor de vakantie ter inspraak wordt gelegd. „Dat gebeurt eigenlijk nooit bij een besluit dat zo gevoelig ligt. In de vakantie dienen bewoners meestal minder zienswijzen in omdat ze op vakantie zijn.” Het college van Epe hoopt dat in november de paal in de grond kan voor het veelbesproken onderwerp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer