Belangrijke gebeurtenissen uit en sinds de revolutie in Egypte
CAÏRO (AP). Het Egyptische leger heeft president Mohammed Morsi zoals bekend tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met de demonstranten die zijn vertrek eisen. Lukt dat niet, dan zegt het leger de grondwet te zullen opschorten en een overgangsregering te zullen benoemen. Morsi zegt niet te zullen opstappen.
Hieronder een reeks belangrijke gebeurtenissen sinds begin 2011, toen in Egypte als onderdeel van de Arabische Lente een opstand uitbrak.
25 januari-11 februari 2011 - In het hele land gaan de Egyptenaren massaal de straat op om te demonstreren tegen het bewind van president Hosni Mubarak. Mubarak en zijn bondgenoten proberen de opstand te onderdrukken en daarbij komen honderden mensen om het leven.
11 februari - Mubarak treedt af en draagt de macht over aan het leger. Het leger ontbindt het parlement en schort de grondwet op en willigt daarmee twee belangrijke eisen van de demonstranten in.
19 maart - De Egyptenaren stemmen over door het leger voorgestelde grondwetswijzigingen. De voorstellen worden met een grote meerderheid goedgekeurd.
9 oktober - Militairen grijpen in als christenen in Caïro demonstreren naar aanleiding van een aanslag op een kerk. Meer dan 25 demonstranten komen daarbij om het leven.
28 november 2011-15 februari 2012 - Er worden in etappes parlementsverkiezingen gehouden. In de Volksvergadering, de Egyptische Tweede Kamer, wint de Moslimbroederschap bijna de helft van de zetels. Een kwart van de zetels gaat naar de ultraconservatieve salafisten, de rest naar linkse, onafhankelijke en seculiere politici. In het vrijwel machteloze Hogerhuis krijgen islamisten bijna negentig procent van de zetels.
23-24 mei - Aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen doen dertien kandidaten mee. Morsi, kandidaat van de Moslimbroederschap, en Ahmed Shafiq, de laatste premier onder Mubarak, gaan door naar de tweede en beslissende ronde.
14 juni - De Volksvergadering wordt ontbonden.
16 en 17 juni - Morsi wint de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 51,7 procent van de stemmen.
30 juni - Morsi wordt beëdigd.
12 augustus - Morsi stuurt de legertop met pensioen.
19 november - Vertegenwoordigers van progressieve partijen en kerken trekken zich terug uit de honderd leden tellende grondwetgevende vergadering, omdat de islamisten hun wil zouden willen opleggen.
22 nov. - Morsi verruimt per decreet zijn bevoegdheden. De oppositie spreekt van een machtsgreep en gaat de straat op.
30 nov. - De vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap in de Grondwetgevende Vergadering keuren in allerijl de ontwerpgrondwet goed en Morsi schrijft voor 15 december een referendum uit over het ontwerp.
4 december - Meer dan honderdduizend mensen eisen bij het presidentieel paleis dat het referendum wordt afgezegd en er een nieuw grondwetsontwerp wordt opgesteld. De volgende dag vallen islamisten een sitdowndemonstratie tegen Morsi aan. Bij gevechten die daarbij uitbreken vallen zeker tien doden.
15-22 dec. - In het in twee rondes gehouden referendum keuren de Egyptenaren de nieuwe grondwet met 63,8 procent van de stemmen goed. De opkomst is laag.
29 dec. - De Egyptische Centrale Bank maakt bekend dat de buitenlandse tegoeden tot een ‘kritiek minimum’ zijn gedaald - van 36 miljard dollar in 2010 tot vijftien miljard dollar - en probeert de val van het Egyptische pond te breken.
25 januari 2013 - Het begin van de revolutie wordt herdacht met massale demonstraties tegen Morsi. Op veel plaatsen komt het tot gewelddadigheden.
februari-maart - In Port Said en andere steden wordt wekenlang gedemonstreerd en bij ingrijpen door de politie vallen tientallen doden.
7 april - Een menigte moslims valt de belangrijkste koptisch-orthodoxe kerk aan, waar christenen op dat moment de vier doden herdenken die de dag daarvoor bij religieus geweld vielen. De koptische paus Tawadros II verwijt Morsi openlijk het gebouw niet te hebben beschermd.
7 mei - Morsi wijzigt zijn kabinet, volgens de officiële lezing met als doel vastgelopen onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds over een cruciale lening van 4,8 miljard dollar te kunnen afronden. Om die lening te krijgen zullen brandstof- en voedselsubsidies verlaagd moeten worden. Er is nog altijd geen akkoord over de lening.
23 juni - Een menigte slaat vier Egyptische sjiieten dood in een dorp bij Caïro.
30 juni - Miljoenen demonstranten eisen het aftreden van Morsi. Bij gevechten voor het hoofdkantoor van de Moslimbroederschap in Caïro vallen acht doden.
1 juli - Er wordt nog steeds massaal gedemonstreerd en het leger geeft de twee kanten 48 uur de tijd om hun conflict op te lossen. Lukt dat niet, dan komt het leger zelf met een oplossing.
2 juli - Het leger maakt bekend wat het precies zal doen als overeenstemming uitblijft: Morsi zal worden vervangen door een overgangsregering, de grondwet zal buiten werking worden gesteld en binnen een jaar zullen er verkiezingen worden gehouden.
3 juli - Het ultimatum voor Morsi en zijn tegenstanders loopt af. De legerleiding heeft voor 16.30 uur Nederlandse tijd een toespraak aangekondigd.