Vuurwerkbedrijf wijkt uit naar Duitsland
Vuurwerkbedrijf Haarman uit Enschede verhuist noodgedwongen naar Duitsland. Het bedrijf behoorde met een opslagcapaciteit van 350 ton consumentenvuurwerk en 16 ton zwaar vuurwerk tot de grootste vuurwerkbedrijven van Nederland.
Na de ramp bij SE Fireworks, mei 2000, besloot de gemeente Haarman uit te kopen. Het ging om sluiting van een vuurwerkopslagplaats met een capaciteit van 350.000 kilo aan de Winterweg en een verkooppunt aan de Lipperkerkstraat. Tijdens de onderhandelingen met het bedrijf is overlegd met minister Pronk van VROM. Volgens de gemeente Enschede heeft dit „in belangrijke mate” bijgedragen aan de snelle uitkomst.
Het vertrek van Haarman betekent ook dat de bouw van 800 woningen die anders te dicht bij de opslagplaats zouden komen te staan, kan doorgaan. Eerder vorig jaar kocht de gemeente Enschede voor een dikke miljoen euro het bedrijf Allround Special Effects uit. Met het vertrek van Haarman is Enschede vrij van bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan.
Haarman ontving 2,3 miljoen euro, maar slaagde er niet in een nieuwe locatie te vinden. „We hebben zowel in de omgeving van Enschede als ook verder weg alle mogelijkheden onderzocht, maar het is niet gelukt”, zegt eigenaar K. Haarman.
Inmiddels heeft vuurwerkbedrijf Lesli uit Lichtenvoorde Haarman overgenomen. Het Achterhoekse bedrijf wordt daarmee een van de grootste groothandels in consumentenvuurwerk, met een opslagcapaciteit van 800 ton. Haarman heeft Nederland uit het hoofd gezet en is in Duitsland bezig met het opzetten van een nieuwe onderneming. Die wordt gespecialiseerd in zwaar evenementenvuurwerk.
„De mogelijkheden bij onze oosterburen zijn veel beter. Zo staan er nogal wat geschikte bunkers op voormalige Amerikaanse legerbases en terreinen van de Bundeswehr.” Haarman hoopt rond de zomer met zijn nieuwe bedrijf van start te gaan. Hij streeft naar een vergunning voor de opslag van 1600 ton. „Genoeg voor de hele Nederlandse markt”, zegt de Enschedeër.
Haarman zegt met pijn in het hart afscheid te nemen van zijn Enschedese bedrijf. „Het was een familieonderneming die in 1952 is opgericht. Twee van mijn kinderen waren voorbestemd het bedrijf over te nemen. Dat gaat nu niet door. Ook het contact met mijn 125 vaste klanten zal ik enorm missen.”
Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 22 mensen om het leven en werden honderden woningen verwoest.