Politiek

Buitenlandse Zaken moet flexibel worden

DEN HAAG (ANP). Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet moderniseren. Flexibiliteit wordt het sleutelwoord bij de nieuwe aanpak. Dat betekent onder meer dat aan het vaste gebruik dat diplomaten om de 4 jaar naar een nieuwe post verhuizen, niet meer zo strak de hand zal worden gehouden.

28 June 2013 16:59Gewijzigd op 15 November 2020 04:28

De ministerraad ging vrijdag akkoord met de notitie waarin minister Frans Timmermans aangeeft hoe hij de toekomst van de diplomatie ziet. Nederland blijft overal aanwezig en er gaan geen ambassades extra dicht. Wel wordt een aantal missies afgeslankt. Verder sluit hij vijf consulaten-generaal.

In de nieuwe koers wordt ingezet op eenvoudigere huisvesting van ambassades en consulaten, waarbij als het even kan met andere landen een pand wordt gedeeld. Ook wordt het ministerie in Den Haag kleiner. Timmermans hoopt zo 100 miljoen te bezuinigen.

„Het is moderniseren combineren met bezuinigen”, aldus secretaris-generaal Renée Jones-Bos, de hoogste ambtenaar op het departement. Er wordt ingezet op de opkomende markten. In Europa kan het met minder diplomaten. Hier gaan ook drie consulaten-generaal dicht (Antwerpen, Milaan en München), en om de bezuinigingen te halen gaan ook Osaka en Chicago dicht.

In Afrika worden zes ambassades verkleind. Dat gebeurt omdat de hulprelatie met deze landen wordt afgebouwd. Het gaat om Benin, Ghana, Ethiopië, Mozambique, Kenia en Uganda. Ook Indonesië en Bangladesh krijgen om deze reden minder diplomaten. Verder wordt gesneden in de dure posten Afghanistan en Jemen.

De consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland gaat ook op de schop. Die gaat zich vooral richten op „extreme noodsituaties”. Er komt een noodnummer voor Nederlanders in nood, dat 24/7 te bereiken zal zijn. Ook worden zaken duurder zoals het krijgen van een paspoort in het buitenland.

Op de ‘Apenrots’ in Den Haag verdwijnen functies, maar Jones-Bos kan nog niet zeggen hoeveel. Het ministerie verlaat trouwens dit markante gebouw. Ze trekt in 2016 in het oude ministerie van VROM naast het Centraal Station. Dat pand deelt het dan met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer