Tot 2040 4 miljard euro nodig voor Utrechtse ouderenwoningen
NIEUWEGEIN. In de provincie Utrecht is tot 2040 zo’n 4 miljard euro nodig om particuliere woningen en zorgcentra om te bouwen voor gebruik door zorgbehoeftige ouderen. Als dit geld er niet komt, heeft Utrecht in 2040 een tekort aan 47.500 geschikte ouderenwoningen.
In de groeikernen Nieuwegein en Houten moeten er tot 2040 evenveel ouderenwoningen bij komen als er nu al zijn. In de reeds vergrijsde stad Utrecht moet dat aantal met een derde stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse Kamer van Koophandel dat donderdag in Nieuwegein werd gepresenteerd.
Onderzoekster Houkes vermoedt dat de ouderen zelf het grootste deel van de 4 miljard ombouwkosten moeten opbrengen. Volgens haar gaat het bij dit bedrag om een voorzichtige schatting, omdat ze ervan uitgaat dat de huidige intramurale voorzieningen, zoals zorgcentra, kunnen worden omgebouwd tot zogeheten zorgbestendige woningen. Dat zijn huizen of aanleunwoningen die met behulp van woningaanpassingen, zoals een traplift en verbouwingen, en domotica (toepassing van elektronica in huizen) voor ouderen op de lange termijn bruikbaar blijven.
Het kabinet streeft ernaar dat senioren langer zelfstandig blijven wonen, eventueel met aanpassingen. Daarnaast hevelt de rijksoverheid vanuit de AWBZ verzorging, begeleiding en ondersteuning per 2015 over naar de gemeenten, die dit via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) moeten uitvoeren.
Dit gaat echter gepaard met een forse bezuiniging. De onderzoekers becijferden dat met deze overheveling de Utrechtse gemeenten 222,1 miljoen euro minder krijgen dan dat de rijkoverheid nu aan deze AWBZ-zorg uitgeeft.
De bezuinigingen in de zorgsector –op de verpleging via de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg en door de inkrimping van de AWBZ– kosten de Utrechtse gemeenten ruim 359 miljoen euro.