AEX zakt in het rood
AMSTERDAM (ANP). De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag na een vlakke opening in het rood gezakt. De andere Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken na de sterke koersstijgingen in de afgelopen 2 dagen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 340,48 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 515,09 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 en de FTSE in Londen steeg 0,3 procent.
De CAC 40-index in Parijs verloor 0,3 procent nadat bleek dat het vertrouwen van Franse consumenten in de economie in juni is gedaald naar het laagste niveau ooit. Economen hadden juist een toename verwacht. Later op de ochtend zal ook het consumentenvertrouwen voor de hele eurozone naar buiten worden gebracht.
De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over hoe een bank in de problemen gecontroleerd kan omvallen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid bij financiële instellingen. Eerst zal er bij de aandeelhouders en obligatiehouders worden aangeklopt en in het laatste stadium zouden ook andere banken moeten bijspringen.
Grootste stijger in de AEX was telecombedrijf KPN met een winst van 1,3 procent. Technisch dienstverlener Imtech was de grootste daler met een min van ruim 6 procent. De raad van commissarissen van Imtech heeft volgens mediaberichten al in 2011 signalen van omvangrijke fraude in Duitsland genegeerd. Een onderzoek van een financieel rechercheur werd door president-commissaris Rudy van der Meer terzijde geschoven.
In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een plus van 0,9 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste daler met een verlies van 4 procent.
De euro was 1,3024 dollar waard, tegen 1,3005 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 95,79 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 102 dollar.