EU-leiders buigen zich over jeugdwerkloosheid
BRUSSEL (ANP). Banen creëren. En dan vooral voor de jeugd van Europa. Dat is donderdag en vrijdag de inzet van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie in Brussel. Maar andere Europese thema’s kunnen zomaar de agenda van de top omgooien.
Dat er wat gedaan moet worden aan de torenhoge werkloosheid in Europa, daarover is iedereen het eens. Voor de komende 7 jaar is een bedrag van 6 miljard euro gereserveerd voor projecten om vooral jongeren weer aan het werk te krijgen. De leiders willen daarnaast nieuwe instrumenten bedenken zodat de Europese Investeringsbank meer kredieten kan verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf. De EIB heeft daarvoor al 10 miljard.
Zomaar extra geld vrijmaken is voor overheden die zelf al de broekriem moeten aanhalen niet mogelijk. Diplomaten waarschuwen ook dat de afspraken die de leiders gaan nemen, niet hét antwoord zullen vormen op de torenhoge werkloosheid. „Wij gaan echt niet in één keer alles oplossen. Maar dit kan wel een verschil maken.”
Echter, de onderhandelingen over een meerjarenbegroting voor de EU dreigen volledig vast te lopen. Er lijkt geen meerderheid in het Europees Parlement (EP) voor het jongste voorstel. Op het hoogste niveau zullen de Europese Commissie, het EP en de landen praten om tot een oplossing te komen. Er zit druk op een akkoord omdat het maanden kost om alles goed uit te werken. Het nieuwe zogeheten Meerjarig Financieel Kader moet per 1 januari ingaan en 7 jaar gelden.
Bovendien is er nog de kwestie van wie de rekening betaalt als banken het niet meer redden. Daarover vergaderen EU-ministers van Financiën woensdagavond nog in Brussel, maar of hier overeenstemming wordt bereikt, is maar de vraag.
Het is de bedoeling dat de sector zelf opdraait voor het redden van een bank en dat pas in allerlaatste instantie de belastingbetaler bijdraagt. Maar de landen zijn onder meer verdeeld over hoe strikt deze afspraken moeten zijn.
Ook staan niet-eurolanden heel anders in de discussie. De eurolanden kunnen namelijk als uiterste redmiddel nog aankloppen bij het Europees noodfonds. Ook om hun banken weer van kapitaal te voorzien. Als de ministers van Financiën er woensdag niet uitkomen, dan dreigt het onderwerp op de agenda van de top te komen.