Drie senatoren in de race om voorzitterschap
DEN HAAG. Drie Eerste Kamerleden doen een gooi naar het voorzitterschap van de Senaat: Broekers (VVD), Linthorst (PvdA) en Franken (CDA).
Dinsdag kiest de Eerste Kamer een nieuwe voorzitter. De post is vacant sinds de VVD’er De Graaf vorige week opstapte. Sommigen twijfelden aan zijn onafhankelijkheid nadat hij in de Volkskrant liet weten dat hij de PVV’er Wilders tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander liever niet zag in de commissie van in- en uitgeleide.
Tot vrijdag kunnen kandidaten voor de functie zich melden. Tot nu toe hebben drie senatoren belangstelling getoond.
Dinsdagmiddag kwam naar buiten dat VVD-senator Broekers en haar PvdA-collega Linthorst de voorzitterspost ambiëren. Gisteravond liet CDA-fractievoorzitter Brinkman weten dat ook zijn partijgenoot Franken kandidaat is. Franken hanteert sinds het vertrek van De Graaf de voorzittershamer.
De strijd kan nog spannend worden, want de coalitiefracties VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Als de oppositiefracties VVD en PvdA dwars willen zitten, zouden ze de kandidaat van CDA-huize kunnen steunen.
Ankie Broekers-Knol (VVD)
VVD-Eerste Kamerlid Broekers (1946) is geen opvallende senator. Ze is lid van de Eerste Kamer sinds 2001. In 2002 kwam ze even in het nieuws, toen ze met een aantal VVD-collega’s tegen maatregelen stemde om het roken te ontmoedigen.
In de Eerste Kamer houdt ze zich bezig met justitiële onderwerpen. Broekers heeft enige ervaring als voorzitter en hanteert de voorzittershamer van de vaste Kamercommissie van veiligheid en justitie.
Broekers studeerde Nederlands recht en was tot aan haar pensionering onder meer werkzaam als secretaris van het faculteitsbestuur van de juridische faculteit van de Universiteit Leiden. In 1992-2011 was zij hoofd van de afdeling Moot Court van die faculteit.
Marijke Linthorst (PvdA)
PvdA-Eerste Kamerlid Linthorst (1952) is een van de oudgedienden in de Senaat. Ze nam in 1995 voor het eerst plaats in de groene bankjes. In 1999 stond ze wel op de lijst, maar omdat een collega met voorkeurstemmen werd gekozen, belandde ze in de wachtkamer. In 2003 kwam ze weer in de Senaat.
Als parlementariër houdt Linthorst zich vooral bezig met onderwijs en koninkrijksaangelegenheden. Net als Broekers heeft ze ervaring als voorzitter. Zij leidt de vergaderingen van de commissie van koninkrijksrelaties in goede banen.
Linthorst studeerde politicologie en is werkzaam als zelfstandig onderzoeker op het terrein van sociale en bestuurlijke vernieuwing. Ze adviseert onder meer de steden Amsterdam en Rotterdam.
Hans Franken (CDA)
CDA-senator Franken zit sinds 2004 in de Eerste Kamer, maar zijn politieke carrière startte dertig jaar eerder. Toen werd hij gekozen als lid van Provinciale Staten in Zuid-Holland.
Franken is fractiespecialist op het gebied van justitie en buitenlandse zaken. Hij is tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer en na het vertrek van De Graaf waarnemend voorzitter.
In het dagelijks leven is Franken hoogleraar informatierecht in Leiden. Van 1983 tot 1987 was hij lid van de Raad van State.
Franken is opgegroeid in een CHU-gezin. Enkele weken geleden stemden hij en zijn collega Van Bijsterveld als enigen in de CDA-fractie tegen een initiatiefwetsvoorstel om gemeenten te laten beslissen over het aantal koopzondagen.