Nederlander met hondsdolheid in AMC
AMSTERDAM (ANP). Een Nederlandse man (52) die in Haïti door een hond is gebeten, ligt met hondsdolheid op de intensive care van het Academisch Medisch Centrum AMC in Amsterdam. Artsen schatten de kans op herstel gering in, gezien zijn toestand voorafgaand aan de medische behandeling.
De man is in mei in Port-au-Prince in zijn rechterhand gebeten. Hij maakte de wond vervolgens schoon met water en alcohol. De Nederlander had zich niet laten inenten tegen hondsdolheid en ging na de beet niet naar de dokter.
Ruim een maand na de beet kreeg hij koorts, hoofdpijn en een pijnlijke rechterarm. Daarna verergerden zijn klachten in rap tempo en kreeg hij onder meer braakneigingen bij het drinken en problemen met slikken. Enkele dagen geleden is hij opgenomen in het ziekenhuis in Utrecht, waar artsen hondsdolheid constateerden.
De ziekte is dodelijk als het slachtoffer niet direct na de beet van een besmet dier medicatie krijgt toegediend.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn sinds 1962 drie gevallen van hondsdolheid (rabiës) bekend in Nederland, met dit nieuwe geval erbij vier. De slachtoffers waren in alle gevallen in het buitenland gebeten door een dier. De twee mensen die zich meldden met symptomen van de ziekte in 1996 en 2007, zijn eraan overleden. De patiënt uit 1962 heeft het overleefd. Hondsdolheid komt in Nederland alleen voor bij vleermuizen.
Net deze week waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat in een deel van Spanje, in de buurt van Madrid, hondsdolheid is vastgesteld. Ze drukt Nederlanders in dat gebied op het hart extra voorzichtig te zijn met dieren en niet zomaar zwerfdieren mee te nemen naar Nederland. Ook moeten dieren die vanuit Nederland meegaan op vakantie naar Spanje, tegen rabiës zijn ingeënt.