Voor CU zijn extra bezuinigingen op gezin brug te ver
DEN HAAG. Nadat eerder de SGP het kabinet al dreigde haar constructieve opstelling te laten varen, zet nu ook de ChristenUnie de hakken in het zand. „Er zit een grens aan wat je gezinnen kunt aandoen.”
Het kabinet debatteert woensdag uitgebreid met de Kamer over de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen. Tegelijk spreekt het morgen met D66 en GroenLinks over het versoberen van de kindregelingen, in ruil voor investeringen in het onderwijs en vergroening van het belastingstelsel.
CU-fractievoorzitter Slob ziet de bui al hangen: „Het is duidelijk dat deze partijen de regelingen voor gezinnen willen gebruiken als melkkoe om andere plannetjes mee te financieren. Van D66 wisten we al dat zij, als het even kan, komt met maatregelen om gezinnen aan te pakken, zoals deze maand ook weer bleek met het voorstel om de overdraagbare heffingskorting sneller af te bouwen. En GroenLinks doet lekker mee. Zeker nu beide partijen hoge eisen kunnen stellen aan het kabinet, dat het ministerschap van Bussemaker ziet mislukken als haar plannen voor het sociaal leenstelsel de eindstreep niet halen.”
Mochten regelingen zoals de kinderbijslag en het kindgebonden budget verder worden versoberd, dan is het voor Slob glashelder wat dit betekent voor de opstelling van zijn partij. „Ik ben van meet af aan helder geweest: wij zijn bereid mee te denken met het kabinet over hoe het de financiën op orde kan krijgen en we lopen daarbij niet weg voor moeilijke maatregelen.”
Maar gezinnen worden volgens Slob al meer dan voldoende belast. „De kabinetsmaatregel om vanaf 2014 de kinderbijslag voor oudere kinderen te verlagen tot het bedrag dat nu geldt voor kinderen tot 6 jaar, kost een gezin met drie kinderen zomaar 1000 euro op jaarbasis. En dan moeten straks ook de schoolboeken nog zelf worden betaald en misschien wel de hele studie. Er zit een grens aan wat je gezinnen kunt aandoen. Van de kindregelingen moet nu verder worden afgebleven.”
Doet het kabinet dit niet, dan verwijdert het zich volgens Slob „maximaal” van de ChristenUnie. „Maar dat kan een keuze zijn. Ik sta hier niet verongelijkt te roepen dat het kabinet niet met D66 en GroenLinks mag praten. Daar gaan ze zelf over. Maar laat het helder zijn waar voor ons de grens ligt. Als dit doorgaat, doen wij niet meer mee.”
Kán het kabinet, dat een minderheid heeft in de Senaat, wel zonder steun van CU en SGP?
„Ik heb de indruk dat de basis voor het kabinet dan wel erg smal wordt. Het was al duidelijk dat het CDA niet mee wil denken met het kabinet. Hun antwoord is standaard: nee. Het kabinet zou zich in dat geval, ook voor al zijn andere plannen, volledig afhankelijk maken van D66 en GroenLinks. Dat zijn dan nog de enige reddingsboeien. Waarbij de laatste partij tot nu toe weinig bereidheid heeft getoond om mee te willen werken aan het op orde brengen van de financiën. Ik zou zeggen: Kabinet, let op uw zaak.”