Sterke cijfers economie stuwen Wall Street
NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag, na een dag van stevige verliezen, weer met winst. Sterke cijfers over de Amerikaanse economie en hernieuwd optimisme over het beleid van centrale banken deden de stemming goed. Koopjesjagers deden de rest.
De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 14.760,31 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 1 procent erbij kreeg tot 1588,03 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,9 procent hoger op 3347,89 punten.
„Beleggers realiseren zich inmiddels dat het nog heel lang zal duren voordat de Federal Reserve het monetaire beleid zal veranderen”, zei een Amerikaanse econoom. Dinsdag kwamen er ook sussende woorden van een functionaris van de centrale bank van China, die zei dat de People’s Bank of China de interbancaire rentetarieven binnen redelijke niveaus zal houden. Beleggers vreesden maandag nog voor een Chinese kredietcrisis.
Ook de vertrekkende president van de Bank of England Mervyn King en een bestuurder van de Europese Centrale Bank vonden het dinsdag nodig om te benadrukken dat het monetaire beleid voorlopig ruim zal blijven.
De handel werd ook geholpen door hoopvolle cijfers over de Amerikaanse economie. Er kwam goed nieuws over de huizenmarkt. De huizenprijzen in de 20 grootste Amerikaanse steden gingen in april met 12,1 procent omhoog, de sterkste toename in 7 jaar. Bovendien bleek ook de verkoop van nieuwbouwwoningen in mei flink te zijn gestegen.
Ook kwam er een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en bleken de orders voor duurzame goederen in de VS in mei veel sterker te zijn gestegen dan verwacht. Het nieuws pakte gunstig uit voor huizenbouwer Lennar, die ook nog eens met meevallende omzetcijfers kwam. Het aandeel kreeg er 0,9 procent bij. Ook andere huizenbouwers, zoals PulteGroup en Toll Brothers noteerden winst.
Boekverkoper Barnes & Noble leverde juist ruim 17 procent in. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat de onderneming zijn e-reader, de Nook, niet meer zelf gaat fabriceren.
De euro was 1,3094 dollar waard, tegen 1,3078 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie was 0,1 procent hoger op 95,27 dollar. Brentolie was eveneens 0,1 procent duurder op 101,57 dollar per vat.