Politiek

CU pleit voor hearings in Tweede Kamer

DEN HAAG. ChristenUnie-Kamerlid Segers vindt dat de Tweede Kamer een extra instrument moet krijgen voor waarheidsvinding. Hij denkt daarbij aan ”hearings” zoals het Amerikaanse en het Britse parlement die kennen.

Redactie politiek
24 June 2013 06:59Gewijzigd op 15 November 2020 04:21
Segers. Beeld ANP
Segers. Beeld ANP

Tijdens een hearing of een parlementaire ondervraging kunnen Kamerleden mensen op relatief korte termijn én onder ede ondervragen. Segers zou zijn voorstel maandag naar voren brengen tijdens een debat waarin de Tweede Kamer over het eigen functioneren debatteert.

Op dit moment heeft de Tweede Kamer twee grotere instrumenten voor waarheidsvinding, namelijk een parlementair onderzoek en een parlementaire enquête. De laatste springt het meest in het oog: betrokkenen worden in het openbaar en onder ede gehoord. Een van de overeenkomsten is dat beide soorten onderzoeken al snel twee jaar in beslag nemen.

De traagheid van het parlementaire onderzoek en de parlementaire enquête zijn voor Segers reden om te pleiten voor het instrument van de parlementaire ondervraging. Dan kunnen betrokkenen relatief snel onder ede worden gehoord en kan de Kamercommissie die de hearing organiseerde, over de bevindingen op korte termijn een debat voeren. Als vijftig Kamerleden zo’n hearing willen, zou er een moeten komen. De parlementaire ondervraging zou ondergebracht kunnen worden in de Wet op de parlementaire enquête.

In de Volkskrant van maandag –waarin Segers zijn plan toelicht– noemt de CU-parlementariër als voorbeeld hoe mediamagnaat Rupert Murdoch zich tijdens een hearing van het Britse parlement moest verantwoorden voor het afluisterschandaal rond de krant News of the World. In Nederland zou de bankencrisis zich volgens hem voor een parlementaire ondervraging hebben geleend. Daarover is nu een enquête gehouden. Op dit moment bereidt de Tweede Kamer een parlementaire enquête voor over het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra. In april heeft de Kamer besloten een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties in te stellen.

Segers zou voor zijn voorstel zomaar een Kamermeerderheid kunnen krijgen. PvdA en D66 reageren redelijk enthousiast. De VVD twijfelt. De andere fracties zouden hun standpunt tijdens het debat naar voren brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer