Binnenland

Garagehouder weigert te buigen

Garagehouder L. van Boven uit Ridderkerk beweert dat de gemeente hem al jaren dwarsboomt. Hierdoor kon zijn autobedrijf aan de Reijerweg in Slikkerveer niet groeien. Een nieuw conflict dreigt, nu het gemeentebestuur woningen wil bouwen. „Alleen voor een flinke zak geld verkoop ik mijn zaak.”

Jaap Kanters
31 October 2003 20:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Hoewel zijn pensioen nadert, wil hij van stoppen niets weten. Sleutelen aan voertuigen, vooral ”old mobiles”, is zijn lust en zijn leven. Zeker nu zijn vrouw onlangs overleden is. Daarom wil Van Boven (61) zijn autoschadebedrijf nog niet verkopen. En hij wil het zeker niet voor een appel en ei aan het gemeentebestuur overdoen.

„Het eerste conflict ontstond al zo’n 25 jaar geleden”, legt hij uit. „Door grondruil wilde ik mijn benzinestation verplaatsen naar de voorzijde van mijn bedrijf. Ik kreeg geen toestemming. Ook nimmer voor extra parkeervakken.”

Zijn buren klagen over de rommelige uitstraling van zijn bedrijfsterrein. Overal staan roestbakken, het pand oogt verwaarloosd en de achterzijde van het terrein lijkt op een sloperij.

„Ik heb meerdere keren een aanvraag ingediend voor een afdak”, geeft hij als excuus. „Ik wilde alles netjes opbergen. Werd weer tegengewerkt. Een ander Ridderkerkse autobedrijf kreeg hiervoor wel toestemming.”

Zijn wagenpark parkeert hij grotendeels langs de openbare weg. Daar geldt geen parkeerverbod, maar toch zit er regelmatig een prent onder de ruitenwissers. De garagehouder stelt dat de gemeente en de politie samenspannen.

„Agenten letten op de kleinste dingen”, zegt hij. „Vorig jaar parkeerde ik een aantal voertuigen met twee wielen op de stoep. Kon de bus er mooi langs. De meeste bekeuringen werden kwijtgescholden. Sommige dienders melden dat er extra op mij wordt gelet.”

In de jaren negentig ontstond opnieuw een conflict, over bodemsanering. Van Boven wilde niet voor de volledige onderzoekskosten opdraaien, omdat het gemeentebestuur de betreffende documenten was kwijtgeraakt. De rechter stelde hem in het gelijk. De garagehouder vermoedt opzet.

„De gemeente wilde met dat onderzoek mij op kosten jagen. Waarschijnlijk met faillissement als doel. Ze willen me hier weg hebben. Via deze weg is het voor hen goedkoper.”

Van dwarsbomen is volgens de gemeente geen sprake. „Het is duidelijk dat het bedrijf overlast veroorzaakt in de omgeving”, stelt een woordvoerder. „Daarbij is het geen taak voor de gemeente om in de openbare ruimte in extra parkeerplaatsen te voorzien.”

De woordvoerder beaamt dat het bedrijf moet plaatsmaken voor woningbouw. De onderhandelingen over uitkoop van het terrein liepen spaak op de vraagprijs. Van een zoekgeraakt rapport weet hij niets. „Van Boven heeft nimmer de naam kunnen noemen van het bureau dat in zijn opdracht het onderzoek uitvoerde.”

De verwikkelingen gaan Van Boven niet in de koude kleren zitten. Recent kreeg hij ook kritiek van zijn buren. Die vinden hem een aardige vent, maar zijn bedrijf een rommeltje. „Ik maak het binnenkort allemaal in orde”, belooft hij. „Maar mensen weten niet dat mijn vrouw twee jaar terug is overleden, na een lang ziekteproces. Ik probeer er nu bovenop te krabbelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer