Schippers: Niet met splinter in vinger naar eerste hulp
DEN HAAG (ANP). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het aantal onnodige bezoekjes aan de dure eerste hulp in het ziekenhuis afneemt. In plaats van een eigen bijdrage van 50 euro voor de patiënt die zonder verwijsbriefje binnenkomt, wil Schippers ziekenhuizen prikkelen vaker nee te zeggen, bijvoorbeeld als iemand zich meldt op de spoedeisende hulp met een splinter in zijn vinger.
De minister wil dat zorgverzekeraars strenger letten op de rekeningen voor niet-acute zorg, want formeel is iemand die op eigen houtje naar de spoedeisende hulp gaat alleen verzekerd als het gaat om een acute zorgvraag. Bij zorg die geen spoed vereist, is de patiënt niet verzekerd en kan er ook geen eigen bijdrage worden gevraagd, aldus Schippers.
Zij vindt dat ziekenhuizen zelf huisartsen in dienst moeten nemen die de patiënt tegen het lagere huisartsentarief helpen of degene met de splinter in z’n vinger naar de huisartsenpost moeten sturen, zo stelde ze donderdag in de Tweede Kamer. De meeste spoedeisendehulpafdelingen werken al samen met huisartsenposten, ze zijn soms geïntegreerd of bij elkaar gevestigd. Schippers wil dat de achterblijvers vaart maken.
In het regeerakkoord was afgesproken om voor een niet-noodzakelijk bezoek aan de spoedeisende hulp een eigen bijdrage van 50 euro in te voeren. Maar die eigen bijdrage blijkt volgens de minister onmogelijk in te voeren. In plaats daarvan kijkt zij nu nadrukkelijk naar de verzekeraars en ziekenhuizen en hoeven patiënten die met een gezondheidsklacht naar de spoedeisende hulp stappen niet bang te zijn dat zij de rekening krijgen als blijkt dat het allemaal wel meevalt. PVV en PvdA vonden het weliswaar goed nieuws dat de eigen bijdrage verviel, maar vreesden dat de patiënt in plaats daarvan weleens de volledige rekening gepresenteerd zou kunnen krijgen. Volgens Schippers is de kans daarop verwaarloosbaar.
Hoeveel geld er wordt bespaard als de zorgverzekaars strikter gaan werken, weet de minister niet precies. Maar volgens het CDA moet dat wel veel meer zijn dan de 24 miljoen euro die de eigen bijdrage moest opleveren. Het is de partij een doorn in het oog dat „verzekeraars kennelijk al jaren onterecht deze rekeningen betalen terwijl nu ieder dubbeltje moet worden omgedraaid”.