Binnenland

Patiënt moet bijbetalen voor duurder medicijn

Patiënten moeten voortaan bijbetalen als ze van een bepaald medicijn een duurder merk willen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het kabinet wil artsen en patiënten op deze manier dwingen geen onnodig dure merkmedicijnen te gebruiken. Volgens de ministerraad is het een middel om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen.

ANP
31 October 2003 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Het kabinet wil dat er voor elke ziekte en aandoening een medicijn beschikbaar is, waarvoor patiënten niet hoeven bij te betalen.

Medicijnfabrikanten brengen vaak middelen op de markt die dezelfde werking hebben. Ze hebben alleen per fabrikant een andere naam. Sommige zijn ook duurder. Artsen schrijven vaak duurdere varianten voor, bijvoorbeeld omdat ze niet alle merken kennen. Soms vragen patiënten om een bepaald merk omdat ze dat al jaren gebruiken, terwijl een goedkoper merk precies dezelfde werking heeft.

Het nieuwe vergoedingssysteem voor medicijnen komt in plaats van de kortingsmaatregel die het kabinet per 1 september heeft ingevoerd. Via deze maatregel worden apothekers aangespoord om goedkope varianten van medicijnen voor te schrijven. Het kabinet probeert via de kortingsmaatregel ook een einde te maken aan de hoge bonussen die apothekers vaak van medicijnfabrikanten krijgen, als ze de medicijnen van een bepaald merk aan hun klanten verkopen.

Om te voorkomen dat apothekers gedupeerd worden door het nieuwe vergoedingssysteem, mogen ze voortaan een beter tarief in rekening brengen bij ziektekostenverzekeraars voor het werk dat ze voor patiënten verrichten.

Apothekers kunnen voortaan met ziekenfondsen en andere ziektekostenverzekeraars afspraken maken over welke zorg ze aan patiënten leveren en hoeveel ze daarvoor krijgen betaald. Ouderen en allochtonen kunnen op die manier bijvoorbeeld extra voorlichting krijgen over verantwoord medicijngebruik.

De apothekersorganisatie KNMP reageert positief op de plannen van het kabinet. Ze zegt vooral blij te zijn met de betere tarieven die apothekers in rekening kunnen brengen voor zorg die ze aan patiënten hebben verleend.

De koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN is minder optimistisch. ZN is bang dat het kabinet te weinig garanties heeft vastgelegd voor daadwerkelijke levering van het goedkoopste merkmedicijn aan patiënten. De zorgverzekeraars vrezen dat apothekers nog steeds mazen in de wet vinden om juist duurdere medicijnen aan te wijzen als de geneesmiddelen waar patiënten niet voor hoeven bij te betalen.

De zorgverzekeraars willen dat het kabinet hen voortaan aanwijst als de inkopers van medicijnen. Die rol ligt in de nieuwe plannen, vinden ze, nog te veel bij de apothekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer