Gedoe bij inhuldiging koning nekt De Graaf
DEN HAAG (ANP). Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer had een prominente rol bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Commotie over zijn optreden achter de schermen daarbij doet hem nu echter de das om. De Graaf (63) kondigde in de nacht van donderdag op vrijdag aan dat hij zijn functie neerlegt, omdat zijn integriteit in het geding is.
VVD’er De Graaf is daarmee twee jaar voorzitter van de Senaat geweest. Voordat hij naar Den Haag kwam, was hij burgemeester van Apeldoorn. Op Koninginnedag 2009 kreeg hij daar ongewild landelijke bekendheid toen Karst T. een aanslag pleegde op toenmalig koningin Beatrix en haar familie. Zeven omstanders en de verwarde T. zelf kwamen om het leven. De Graaf werd geroemd om zijn rustige en doortastende optreden.
Godefridus Jan de Graaf werd 28 februari 1950 in Roosendaal geboren. Voordat de in Groningen afgestudeerde jurist het burgemeestersambt in 1999 in Apeldoorn op zich nam, vervulde hij dezelfde functie in Leersum en Vught. In 2003 werd hij ook lid van de Eerste Kamer.
Eind juni 2011 ging De Graaf aan de slag als voorzitter van de Senaat. Hij kwam op een gegeven moment enigszins onder vuur te liggen door een omstreden advies in de kabinetsformatie. Volgens de De Graaf zou het geen probleem zijn als de coalitie geen meerderheid heeft in de Senaat, omdat die als ‘chambre de réflexion’ geen politiek bedrijft. De werkelijkheid bleek anders, waardoor het kabinet voortdurend op zoek moet naar steun van de oppositie.
Deze week kwam De Graaf opnieuw negatief in de schijnwerpers te staan. Bij de inhuldiging van de koning op 30 april zou hij via kunstgrepen hebben voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou uitmaken van de commissie van parlementariërs die de vorst tijdens de plechtigheid vergezelde. De Graaf, die als voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer de ceremonie in de Nieuwe Kerk leidde, zou dat hebben gedaan omdat Wilders zich kritisch over het koningshuis heeft uitgelaten.
De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd en eiste opheldering. Ook in de Eerste Kamer werd aangedrongen op een toelichting. De Graaf ontkende in brieven aan beide Kamers een kunstgreep te hebben toegepast om Wilders buiten beeld te houden. Maar zijn antwoord overtuigde de Tweede Kamer niet.
De Graaf constateert dat zijn integriteit in het geding is nu de discussie over zijn werkwijze bij de samenstelling van de commissie ook na zijn brief voortduurt. Komende dinsdag zal hij daarom tijdens de vergadering van de Eerste Kamer meedelen dat hij stopt als voorzitter, aldus De Graaf in een korte verklaring.