Binnenland

CDA: Dubbele keuring WAO voor allochtonen

Evenals jonge vrouwen zouden ook allochtonen twee keer gekeurd moeten worden voor zij in de WAO terecht kunnen komen. Dat standpunt betrekt het CDA volgende week in een voorbereidend debat over de herziening van de arbeidsongeschiktheidswet, die in 2005 z’n beslag moet krijgen.

Redactie politiek
31 October 2003 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

CDA-kamerlid Verburg wil de keuring voor allochtonen verzwaren omdat zich onder de bijna 1 miljoen arbeidsongeschikten in Nederland relatief veel Turken en Marokkanen bevinden. Het percentage WAO’ers onder de Turkse Nederlanders is bijna tweemaal zo hoog als het percentage WAO’ers onder autochtone Nederlanders. Het percentage WAO’ers onder Marokkaanse Nederlanders is anderhalf keer zo hoog.

Verburg bestrijdt met deze cijfers dat zij zou discrimineren met haar voorstel de allochtonen dubbel te laten keuren. Ze wijst erop dat minister De Geus (Sociale Zaken) er onlangs mee instemde om jonge vrouwen aan een tweede keuring te onderwerpen. Ook het percentage jonge vrouwen in de WAO ligt in Nederland relatief hoog.

Volgens Verburg is het onzin dat al die allochtonen in de WAO niet zouden kunnen werken. De CDA-politica schrijft de oververtegenwoordiging van de allochtonen grotendeels toe aan communicatieproblemen met de keuringsartsen. „Hun klachten zijn vaak ingewikkeld en een slechte beheersing van de Nederlandse taal geeft nogal een problemen”, stelt zij. Studie van het Verwey Jonker Instituut wees onlangs uit dat Turkse en Marokkaanse WAO’ers vaak kampen met een opeenstapeling van onduidelijke klachten.

Een tweede keuring zou kunnen bijdragen aan de oplossing van dat probleem, verwacht Verburg. „Twee artsen weten nu eenmaal meer dan één.” De keuringsartsen zouden die extra inspanning volgens haar best aankunnen, omdat de instroom van nieuwe WAO’ers de laatste tijd gestaag daalt. „Dus komt er capaciteit vrij.”

VVD en LPF hebben al laten weten dat zij niet afwijzend staan tegenover het voorstel van Verburg. VVD-kamerlid De Vries noemt oververtegenwoordiging van allochtonen in de WAO „een probleem” en haar LPF-collega Varela vindt het „tijd dat die groep extra aandacht krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer