Pluimveehouders luiden noodklok
BARNEVELD (ANP). De Nederlandse pluimveehouders staat het water aan de lippen. De financiële situatie op veel bedrijven is dramatisch. Een flink aantal pluimveebedrijven heeft moeite of is niet meer in staat om het voer voor hun dieren te betalen. Dit stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders donderdag in een noodkreet aan de politiek.
De vakbond zegt zich grote zorgen te maken om de verslechterende concurrentiepositie van de pluimveehouderij. De sector bezwijkt onder de almaar toenemende regeldruk, aldus de organisatie. Het vervroegde verbod om snavels af te knippen bij kippen en kalkoenen, zodat de dieren elkaar niet meer verwonden, is volgens de bond „de nekslag voor velen in de sector”.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) besloot het snavelbehandelverbod in 2018 te laten ingaan, drie jaar eerder dan al afgesproken. Met de maatregel komt ze tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het dierenwelzijn van de 56 miljoen voornamelijk hennen en hanen in de pluimveehouderij te verbeteren. De sector krijgt een paar jaar om alternatieven te zoeken.
„Maar tegelijkertijd worden er geen eisen gesteld aan producten uit de ons omringende landen als Duitsland en België. Daar blijft snavelbehandelen gewoon mogelijk. De gevolgen zijn desastreus voor de Nederlandse pluimveehouderij”, aldus de vakbond voor pluimveehouders. „Export wordt onmogelijk gemaakt. Bovendien is de kip er niet mee geholpen omdat de productie naar Duitsland en België wordt verplaatst.”
De economische en financiële achterstand van de Nederlandse pluimveehouderij wordt volgens de bond nog groter, doordat EU-maatregelen in andere landen niet of nauwelijks worden gehandhaafd. „De sector wil de concurrentie met de rest van de wereld graag aan, maar dan wel met een gelijk speelveld.”