Binnenland

Overijssels landgoed zoekt creatieve beheerder

VOLLENHOVE. Altijd al kasteelheer of -dame willen worden? Dat kan. De Oldenhof nabij het Overijsselse Vollenhove zoekt een beheerder. Voorwaarde is wel dat het rustieke karakter en de eenheid van het landgoed intact blijven en dat de nieuwe verantwoordelijke man of vrouw geld verdient voor het onderhoud.

Eelco Kuiken
11 June 2013 14:47Gewijzigd op 15 November 2020 04:05
Stichting De Oldenhof is op zoek naar een beheerder van het gelijknamige landgoed. Barones Clara Sloet van Oldruitenborgh (r.) is vanwege haar leeftijd gestopt. Naast haar op de foto de voorzitter van de stichting, Pieter Bos, in de hal van havezate De Ol
Stichting De Oldenhof is op zoek naar een beheerder van het gelijknamige landgoed. Barones Clara Sloet van Oldruitenborgh (r.) is vanwege haar leeftijd gestopt. Naast haar op de foto de voorzitter van de stichting, Pieter Bos, in de hal van havezate De Ol

Stichting De Oldenhof, eigenaar van het gelijknamige 54 hectare grote landgoed uit 1635, heeft een vacature na het vertrek van barones Clara Sloet van Oldruitenborgh (74). Zij beheerde het landgoed zeventien jaar. Haar vader Jan Willem Gerard baron Sloet van Oldruitenborgh droeg het familiebezit in 1976 over aan de stichting.

Vorig jaar stopte mevrouw Sloet, onder andere vanwege haar leeftijd, en dus wordt er gezocht naar een opvolger die met evenveel passie de terreinen beheert en zorgt voor inkomsten om het onderhoud te bekostigen. „Ik ben nu bijna 75 jaar en de taak om alles te regelen wordt te zwaar. Je moet ermee stoppen voordat het niet meer gaat”, zegt de barones. Ze is al verhuisd.

Sloet regelde alles: ze maakte trouwplechtigheden en -feesten, concerten, educatieve projecten voor scholen en opentuindagen mogelijk. Onder haar leiding werd het landgoed een beetje van iedereen.

Het bestuur zoekt een ondernemende ‘kasteelheer’ die het imposante huis De Oldenhof met tuin, parkbos, boerenhofstede, natuurcamping en landerijen wil beheren en tegelijkertijd het karakter, de openbare toegankelijkheid en de eenheid in stand houdt. Belangrijke voorwaarde is dat de nieuwe beheerder ervoor zorgt dat de havezate en de tuin onderhouden worden en dat de boerenhofstede –die pachtvrij is– een bestemming krijgt. Onder de streep moet er ook nog wat overblijven voor de stichting.

„De nieuwe beheerder moet een inventieve persoon zijn, want we krijgen de komende jaren de helft minder subsidie voor het onderhoud van De Oldenhof, tuin en landerijen”, zegt de voorzitter van het bestuur, Pieter Bos. „We willen geen afgesloten landgoed worden met een hek eromheen.”

Verkoop van landgoed De Oldenhof is geen optie. Complicerende factor is dat er in het monumentale huis drie gezinnen wonen. De nieuwe beheerder neemt ook die verantwoordelijkheid over.

Gerhard Sloet, gedeputeerde van Overijssel, bouwde in 1635 huis De Oldenhof. In 1776 kocht Jan Arend Godert de Vos van Steenwijk tot Nijerwal het landgoed. In 1825 kwam het weer in het bezit van de familie Sloet.

De familie had goede banden met het Koninklijk Huis. Koningin Juliana was af en toe te gast op De Oldenhof. Isabella Geertruida Sloet, die tot 1973 op het landgoed woonde, speelde een belangrijke rol in de opvoeding van de kleine Juliana.

www.landgoedoldenhof.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer