Politiek

Tweede Kamer wil snel lagere pensioenpremie

DEN HAAG. De Tweede Kamer wil dat pensioenfondsen hun premies gaan verlagen.

Redactie economie
10 June 2013 09:55Gewijzigd op 15 November 2020 04:04
beeld ANP
beeld ANP

Volgens voorzichtige schattingen kunnen mensen in loondienst er dan jaarlijks zeker 1000 euro op vooruitgaan, aldus De Telegraaf maandag.

Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen per 2015 flink inperken. Als er langer gewerkt moet worden voordat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt en mensen daarbij minder belastingvoordeel krijgen, dan mag de premie niet hetzelfde blijven, zo vinden de VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

Als werknemers minder premie hoeven te betalen, houden ze elke maand meer geld over. De economie kan daarmee een oppepper krijgen, zo wordt gehoopt.

Vrijdagavond werd bekend dat werkgevers en werknemers met het kabinet afspraken hebben gemaakt over de pensioenopbouw. In het regeerakkoord kondigden VVD en PvdA aan dat de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd, maar in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers werd 250 miljoen euro vrijgemaakt om de maatregel te verzachten. De sociale partners moesten daarvoor met voorstellen komen en die liggen er nu. In het voorstel wordt de versoberde pensioenopbouw aangevuld met een spaarmogelijkheid, om zo te komen tot een gelijkwaardige pensioenopbouw voor ieder inkomen. Het opbouwpercentage dat fiscaal aftrekbaar is gaat van 2,25 procent naar 1,85 van het brutoloon, waar 1,75 was afgesproken in het regeerakkoord.

De AFM, toezichthouder op de financiële sector, is echter kritisch over de pensioenplannen van het kabinet. Zo zou staatssecretaris Weekers (Financiën) volgens de AFM te optimistisch zijn over de toekomstige pensioenen.

Volgens Weekers blijft ook in de toekomst een pensioen op 70 procent van het laatst verdiende loon mogelijk, maar volgens de AFM gaat Weekers daarbij uit van maximale bedragen en is de „feitelijke situatie” anders. Vooral jongeren zullen fors minder pensioen kunnen opbouwen, waarschuwt de AFM. Ook de Pensioenfederatie en pensioenuitvoerder APG zijn kritisch over de berekeningen van Weekers, die er onder meer van uitgaan dat een werknemer die nu 25 jaar is zeker tot zijn 71e blijft werken.

Ook de RMU meent dat het nu gevonden compromis „volstrekt onvoldoende” is om te voorkomen dat mensen straks maar zo’n 50 procent overhouden van het laatst verdiende loon. „Maar liefst twee keer heeft het ministerie van Financiën zijn berekeningen over wat de gevolgen zijn van de voorgenomen hervormingen van de pensioenen aangepast. Dat is een teken aan de wand”, aldus RMU’er Chris Baggerman. „Een samenhangende visie van het kabinet op pensioenen ontbreekt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer