Economie

Laagopgeleide jongeren hebben vaakst burn-out

RIJSWIJK (ANP). Ongeveer 1 op de 6 laagopgeleide jongeren met een baan heeft last van burn-outklachten. Uit onderzoek dat TNO vrijdag publiceerde, blijkt dat jongeren zonder opleiding of met alleen een vmbo-diploma vaker bezwijken onder de hoge werkdruk dan leeftijdsgenoten die hoog- of middelbaaropgeleid zijn.

7 June 2013 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 04:01
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Hoewel vaak wordt gedacht dat hoogopgeleiden en mensen met psychisch zwaar werk meer risico lopen om een burn-out te krijgen, kampt 17 procent van de laagopgeleide 26- tot 30-jarigen met symptomen als slaapproblemen en oververmoeidheid. Van de werkenden met minimaal een hbo-opleiding krijgt 14 procent deze problemen en van de middelbaaropgeleiden met minimaal een havo-diploma 12 procent.

Volgens onderzoekster Irene Houtman is dit voornamelijk het gevolg van een meer flexibele arbeidsmarkt, waarin werknemers continu moeten laten zien wat ze kunnen en op hun top moeten werken. Ook het idee dat het leven ‘maakbaar’ is, zou veel jongeren parten spelen. Volgens TNO is sinds 2007 een opvallende piek te zien in het totale aantal jongeren met burn-outproblemen.

Van de in totaal 7,4 miljoen werkenden in Nederland heeft bijna 1 miljoen last van burn-outklachten, aldus het onderzoeksbureau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer