Actie voor acute zorg in Ruwaard
SPIJKENISSE. De spoedeisende hulp en acute verloskunde van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mogen niet verdwijnen. Ruim 17.000 handtekeningen om die voorziening te behouden, worden dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden.
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zit al enige tijd in de problemen. Door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010 raakte het ziekenhuis in opspraak. Daarop ging de volledige hartafdeling vorig jaar tijdelijk dicht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat de patiëntveiligheid in het geding was. Ook de financiën waren niet op orde.
Om de problemen in te dammen, nam het ziekenhuis de nodige maatregelen. Specialisten uit andere ziekenhuizen werden ingevlogen. Intussen heeft het ziekenhuis de zaken weer op de rails en is het toezicht opgeheven.
Zelfstandig voortbestaan is voor het ziekenhuis niet langer verantwoord. Met andere ziekenhuizen werd gesproken over overname, maar die liepen spaak op hoge financiële risico’s. Daarom werd al snel het plan opgevat om de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Rotterdamse ziekenhuizen onder te brengen, om op die manier binnen de wettelijk vereiste 45 minuten acute zorg te kunnen verlenen.
Dat plan viel slecht in de regio. Burgemeester Salet van Spijkenisse schreef een brief aan een aantal partijen met het verzoek zich sterk te maken voor het behoud van een compleet ziekenhuis in Spijkenisse. De gemeenteraad startte een handtekeningenactie om een volwaardig ziekenhuis te behouden. Ruim 17.000 mensen zetten hun handtekening.
Leo Harlaar, steunraadslid van de ChristenUnie/SGP-fractie in Spijkenisse, is blij met het resultaat. „De acute zorgfuncties mogen niet verdwijnen”, zegt hij. Harlaar noemt het triest dat verzekeraars bepalen welke zorg patiënten wel of niet mogen krijgen. „Voor specialistische ingrepen waarvoor veel ervaring nodig is, kan het nodig zijn die in een ander ziekenhuis te concentreren. Maar bij levensbedreigende situaties is een afstand van meer dan 50 kilometer uit Europoort naar Rotterdam niet te verkopen”, zegt Harlaar.