Kerk & religie

Kerken Midden-Europa kampen met wateroverlast

Kerkgebouwen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en andere landen waar veel wateroverlast is, zijn ondergelopen. Kerken collecteren voor de ramp en stellen voorgangers aan om pastorale hulp te verlenen.

Redactie kerk
6 June 2013 13:43Gewijzigd op 15 November 2020 04:00
De oudkatholieke kerk in Passau. Beeld altkatholisch.wordpress.com
De oudkatholieke kerk in Passau. Beeld altkatholisch.wordpress.com

Oude kerken zijn vaak gebouwd op hoger gelegen delen van dorpen en steden. Maar lang niet voor alle kerken gaat dat op. Tientallen kerken in Centraal-Europa zijn voorlopig onbruikbaar door het buiten de oevers treden van de Moldau, Donau, Elbe en andere rivieren. En de situatie blijft gespannen. Op sommige plaatsen blijft het waterpeil stijgen. En de doorbraak van dijken zoals bij Herzberg en Bitterfeld in Duitsland doet nieuwe gevaren opdoemen.

In Dresden zijn enkele kerken ondergelopen. De lutherse kerk Maria bij het Water is gebouwd aan de zuidkant van Dresden, aan de kade van de Elbe. Deze kerk is bijna tot manshoogte ondergelopen. De vrijwillige brandweer van Pillnitz en Pappritz had zandzakken rondom de kerk gelegd, maar het wassende water spoelde er moeiteloos overheen.

In het Zuid-Duitse Hengersberg is de situatie nog redelijk veilig, maar het water van de Donau stijgt nog steeds. In Hengersberg worden elke dag oecumenische Donaugebedsbijeenkomsten gehouden. Normaal vinden die maandelijks plaats.

In het Duitse Alsleben, ten noorden van Halle, is de pastorie van ds. Katja Vesting ondergelopen. Huisraad op de begane grond is zo veel als mogelijk in veiligheid gebracht. Ook boeken hebben een veilige plek gekregen. De voorganger heeft vooral zorgen over de barokke kerk in Trebnitz en de schipperskerk in Nelben.

Modder

In delen van Passau is het water weer gezakt. Een dikke laag van modder en afval blijft achter. Vrijwilligers zijn begonnen met het schoonmaken van de vloeren en het meubilair. Dat gebeurde ook in de oudkatholieke Verrijzeniskerk in de stad, waar het water tot anderhalve meter hoogte heeft gestaan foto 1, foto 2. De nieuw-apostolische gemeente heeft de oudkatholieke parochie aangeboden om in haar kerkgebouw diensten te houden. De parochie krijgt hulp om het eigen gebouw weer op te knappen.

Sommige kerken in Duitsland die nog droog zijn gebleven, hebben de deuren opengesteld voor slachtoffers van de overstromingen. Zo zijn de evangelisch-lutherse kerken in Halle open. Gemeenteleden proberen met zandzakken de kerk droog te houden. Halle is zwaar getroffen door het wateroverlast.

Pastorale noodhulp

Veel kerkleiders vragen geld over te maken voor slachtoffers van de overstromingen. Een van hen is de lutherse bisschop van Saksen, Jochen Bohl. Diaconale instanties van de kerken zamelen ook geld in voor slachtoffers van de watervloed en plaatselijke kerken houden zondag collectes.

De kerk wil ook acute postorale zorg verlenen, zegt Bohl. „God verhoede dat mensen lijden naar lichaam en ziel. Moge Hij geven dat de getroffenen rekenen kunnen op hulp en solidariteit. […] In Grimma zijn voorgangers beschikbaar om pastorale hulp te verlenen. Ze zullen u hulp bieden, vooral wanneer bewoners naar hun deels ingestorte woningen terugkeren.”

Hans-Christoph Werneburg verleent pastorale noodhulp in Dresden. Hij is blij dat de solidariteit tussen bewoners groot is. Hij ziet het als zijn taak om een luisterend oor te zijn. Hij noemt zich een klaagmuur, waar mensen hun woede en verdriet kunnen spuien, juist nu ze machteloos staan tegenover dit natuurgeweld. „Dit moet gewoon iemand aanhoren en ze moeten hun pijn met iemand delen. Zelf ben ik niet bezorgd, ik zit veilig. Maar het komt dichtbij, omdat ik dit elf jaar geleden ook heb meegemaakt. Ik weet wat het voor mensen betekent en wat voor pijn, verdriet en wanhoop dit oproept. Dat raakt mij als zielzorger. Ik kan eigenlijk alleen troosten en bemoedigen, hen bijstaan en een netwerk opbouwen, zodat anderen hen bijstaan, helpen en kracht geven, zelfs wanneer ze niet veel doen kunnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer