Mazelen bij niet-gevaccineerde kinderen
In de plaatsen Brakel, Aalburg en Woudrichem is onder niet-gevaccineerde kinderen mazelen vastgesteld. Dat melden de GGD Rivierenland en de GGD West Brabant woensdag op hun websites.
Volgens een woordvoerder van de GGD West-Brabant zijn er in Aalburg en Woudrichem in het Land van Heusden en Altena inmiddels vier gevallen officieel bevestigd en bestaan er over zo’n vijftien gevallen vermoedens. Om hoeveel kinderen het gaat in Brakel in de Bommelerwaard meldt de GGD Rivierenland niet.
Mazelen begint meestal met vermoeidheid, gevolgd door koorts, verkoudheid en hoesten en later ook huiduitslag. De ziekte geneest in principe vanzelf. In sommige gevallen kan er een longontsteking ontstaan, aldus arts Geert van Wijk van de GGD West-Brabant. „Het is dan belangrijk om snel contact op te nemen met de huisarts. Personen met mazelen zijn besmettelijk vier dagen voor tot vier dagen na het ontstaan van de huiduitslag. Na besmetting duurt het een tot twee weken voordat iemand ziek wordt.”
In 2011 deden zich in antroposofische kringen in heel Nederland veertien gevallen van mazelen voor onder niet-gevaccineerden. De laatste epidemie onder gemoedsbezwaarden tegen vaccinatie was in 1999. Toen moesten 150 kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen. Drie kinderen die al een chronische aandoening hadden, lieten het leven.
Aura Timen, hoofd landelijke coördinatie infectiezieken van het RIVM, kan niet met zekerheid zeggen of het mazelenvirus zich verder door de biblebelt gaat verspreiden. „Wel weten we dat alle kinderen die na 1999 zijn geboren en die niet zijn ingeënt de ziekte kunnen krijgen.”
Enkele gemeenten in de biblebelt starten een campagne om de vaccinatiegraad in hun gemeente omhoog te krijgen, zo meldde de EO woensdagavond in het programma De Vijfde Dag.
Hardinxveld-Giessendam is een van de gemeenten die nu actie ondernemen. De vaccinatiegraad in deze gemeente ligt rond de 78 procent. Wethouder E. Kraaijeveld: „Negentig procent wordt gezien als veilig, dat halen wij niet.” De wethouder gaat nu brieven sturen naar nieuwe ouders in de hoop de vaccinatiegraad in zijn gemeente in de toekomst te verhogen.