Nederlandse groei laagste binnen EU
Nederland is momenteel op het punt van de economische groei het slechtst presterende land van de EU. Dit blijkt uit de woensdag gepubliceerde herfstramingen van de Europese Commissie.
Voor 2004 verwacht deze instelling een toename van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone van 2,0 procent. Ons land blijft daar met slechts 0,6 procent fors bij achter. Eenzelfde beeld geldt ook al voor dit jaar. Terwijl de bedrijvigheid in het geheel van de twaalf lidstaten die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd een bescheiden expansie vertoont van 0,4 procent, is er hier sprake van een krimp van 0,9 procent.
De cijfers zijn in vergelijking tot de prognoses in de lente over de hele linie in ongunstige zin aangepast. In april ging Brussel bijvoorbeeld voor de eurozone in 2003 nog uit van een groei van 1 procent. Voor het derde achtereenvolgende jaar ligt het percentage ver onder het gemiddelde over een lange termijn. De oorlog in Irak, de daling van de aandelenkoersen en mede daardoor het tanend vertrouwen bij de consument zijn belangrijke factoren in dit verband.
Thans ontwaart commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) voldoende signalen die duiden op een voorzichtig herstel. Dat zal vooralsnog niet tot uitdrukking komen in de situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt binnen de eurozone van 8,9 procent van de beroepsbevolking in 2003 tot 9,1 procent in 2004.
Ondertussen nadert het begrotingstekort van Nederland, met volgend jaar 2,7 procent, de grens van 3 procent uit het stabiliteitspact. De Commissie erkent daarbij dat Den Haag flink bezuinigt en dat de economische neergang de voornaamste boosdoener is. Gecorrigeerd voor de invloed van de conjunctuur daalt het negatieve overheidssaldo juist, zo stelt genoemde EU-instelling vast. Het valt daarom niet te verwachten dat Nederland binnenkort een officiële waarschuwing krijgt. „Maar als er aan de alarmbel getrokken moet worden, zullen we dat zeker doen”, benadrukt Solbes.