Buitenland

WikiLeakssoldaat Manning voor de rechter

WASHINGTON (ANP). De Amerikaanse militair die de meeste vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt in de Amerikaanse geschiedenis, moet maandag voor de rechter verschijnen. De 25-jarige soldaat eerste klas Bradley Manning wordt ervan beschuldigd ruim 700.000 documenten te hebben doorgespeeld aan onthullingssite WikiLeaks.

3 June 2013 06:45Gewijzigd op 15 November 2020 03:54

Manning verklaarde in februari, tijdens een hoorzitting die voorafging aan zijn proces voor de krijgsraad, dat hij met zijn acties een debat had willen aanzwengelen over de Amerikaanse diplomatie en defensiepolitiek. Maar de regering meent dat hij de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht, net als de levens van Amerikaanse burgers.

Het proces in Fort Meade (Maryland), een militaire basis op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Washington, duurt naar verwachting minimaal twee maanden. Aanklagers willen meer dan 100 getuigen oproepen. In totaal wordt Manning beschuldigd van 21 strafbare feiten, waarvan „het helpen van de vijand” de zwaarste is. De militair kan een levenslange gevangenisstraf krijgen voor het lekken.

De rechter in de zaak, kolonel Denise Lind, zei dat delen van het proces worden afgeschermd voor het publiek om vertrouwelijke gegevens te beschermen. Burgerorganisaties laken de geheimzinnigheid van de krijgsraad en zeggen dat die een intimiderend effect heeft op klokkenluiders. Manning heeft ervoor gekozen dat Lind in zijn zaak vonnist, in plaats van voor een militaire jury te verschijnen.

Manning, werkzaam als inlichtingenanalist, werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter tralies. In hetzelfde jaar begon WikiLeaks met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, mailwisselingen tussen diplomaten en gevechtsopnames. Een van de gelekte video’s van het Amerikaanse leger toonde een aanval in 2007 van Apache-helikopters, waardoor een tiental mensen omkwam in Bagdad. Onder hen waren een Iraakse nieuwsfotograaf van het Britse persbureau Reuters en zijn chauffeur.

Ondertussen houdt WikiLeaks-oprichter Julian Assange zich sinds juni vorig jaar schuil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar hij wordt beschuldigd van verkrachting. De internetactivist vreest dat hij uiteindelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer