Politiek

Plan voor verwijsplicht arts bij euthanasie

DEN HAAG (ANP). Artsen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan euthanasie, maar om te voorkomen dat patiënten met een stervenswens van het kastje naar de muur worden gestuurd, vinden D66 en GroenLinks dat er een verwijsplicht moet komen voor artsen.

29 May 2013 14:10Gewijzigd op 15 November 2020 03:50
Foto ANP
Foto ANP

Volgens de Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) blijkt in de behandelkamer pas laat te worden gesproken over euthanasie of zelfdoding. Dat maakt het volgens hen moeilijk voor patiënten om het verzoek om euthanasie nog eens voor te leggen aan een andere arts.

Dijkstra:„Ieder verzoek verdient het serieus te worden genomen. De overheid moet garanderen dat iedereen in Nederland dezelfde mogelijkheden heeft om binnen de grenzen van de wet zijn of haar levenseinde zelf te regisseren.” „Een arts mag gewetensbezwaren hebben, maar dat moet er niet toe leiden dat iemands laatste wens niet vervuld kan worden. Daarom is het belangrijk dat een arts die geen euthanasie wil toepassen in een vroegtijdig stadium doorverwijst”, vindt Voortman.

Hoewel artsen al de morele verantwoordelijkheid hebben om patiënten met deze vraag door te verwijzen naar een collega, blijkt dat in de praktijk niet altijd te gebeuren. Door de verwijsplicht voor artsen op te nemen in de euthanasiewet, kan de patiënt zijn verzoek om hulp altijd stellen aan een arts. De komst van de Levenseindekliniek geeft volgens de partijen aan dat hier behoefte aan is.

Donderdag komt het voorstel aan de orde in de Tweede Kamer die dan met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) spreekt over euthanasie en andere medisch ethische kwesties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer