Economie

OESO somber over Nederlandse economie

PARIJS (ANP). De Nederlandse economie krimpt dit jaar ongeveer even sterk als in 2012. Vanaf het einde van het jaar trekt de groei aan, maar die opleving zal niet genoeg zijn om een verdere groei van de werkloosheid te voorkomen. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de woensdag gepresenteerde World EconomicOutlook.

29 May 2013 11:16Gewijzigd op 15 November 2020 03:49

De OESO verwacht een economische krimp van 0,9 procent voor Nederland in 2013. Daarmee is de denktank van de geïndustrialiseerde landen somberder dan het Centraal Planbureau (CPB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die eerder dit jaar een krimp met 0,5 procent voorspelden. Volgens de OESO loopt de werkloosheid in 2013 en 2014 verder op en blijft het overheidstekort in beide jaren hoger dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het eerste, voorzichtige, herstel komt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar. De aantrekkende export en een bescheiden opleving van de investeringen kunnen dan zorgen voor een kleine groei. De aanhoudende bezuinigingen van consumenten en de overheid blijven echter een rem zetten op de economie. Voor 2014 wordt een bescheiden economische groei van 0,7 procent voorspeld.

De OESO ziet nog grote risico’s met betrekking tot de Nederlandse huizenmarkt. Een verdere daling van de huizenprijzen kan er, samen met de oplopende werkloosheid, voor zorgen dat consumenten nog minder geld gaan uitgeven. Daarnaast kunnen banken in de problemen komen als de betalingsachterstanden van huizenbezitters oplopen.

De wereldeconomie gaat dit jaar volgens de OESO langzaam vooruit, mede dankzij een behoorlijke groei in de Verenigde Staten. Daar wordt geprofiteerd van het herstel van de financiële sector, de opleving van de huizenmarkt en de verbeterde arbeidsmarkt.

In de eurozone houdt de recessie voorlopig echter aan en loopt de werkloosheid verder op. Volgens de denktank moet de Europese Centrale Bank (ECB) meer maatregelen nemen om de euro-economie te stimuleren. Daarnaast moeten overheden hun uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen zoveel mogelijk op peil houden en serieus werk maken van de beloofde Europese bankenunie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer