Politiek

Eerste motie van Holdijk in 23 jaar senatorschap

DEN HAAG. Ruim 8400 dagen in de Kamer zitten en tegelijk ál je moties de eindstreep hebben zien halen. Het kan. Gerrit Holdijk luidt zijn naam.

Marcel ten Broeke
29 May 2013 10:52Gewijzigd op 15 November 2020 03:49
Holdijk. 
beeld ANP
Holdijk. beeld ANP

Toegegeven; smijten met moties doet Holdijk (1944) niet. De op 14 mei door de SGP-senator ingediende motie die de regering oproept te bezien hoe de positie van winkeliers die zondags gesloten willen blijven, versterkt kan worden, was welgeteld zijn allereerste in ruim 23 jaar senatorschap. Onder meer door de steun van de VVD haalde de motie dinsdag­middag in de Senaat ruimschoots (50 stemmen voor, 25 tegen) een meerderheid. Daardoor moet het kabinet gaan onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat er boetes worden opgelegd aan winkeliers die, bijvoorbeeld om geloofsredenen, op zondag hun winkel niet willen openen.

Waarom nu juist déze motie?

„Omdat de zaak me zeer hoog zit. Tot mijn verrassing heeft de VVD-fractie, tegen het advies van hun eigen minister Kamp in, voor de motie gestemd. Misschien wel omdat de vrijheid van de kleine winkelier de fractie na aan het hart ligt. Zoiets past natuurlijk ook bij het liberale principe.”

Zou niet vooral een rol hebben gespeeld dat het kabinet een constructieve opstelling van de SGP in de Senaat de komende maanden best goed kan gebruiken?

„Ik mag dat niet uitsluiten. Het is natuurlijk wel zo dat de VVD wist hoe gevoelig deze zaak ligt, in ieder geval voor mij.”

Wat nu? De tekst van de motie is vrij algemeen geformuleerd.

„Aanvankelijk was de motie meer op de zondag toegespitst. Op verzoek van de PVV hebben we haar licht aangepast, om open te laten dat winkeliers ook bijvoorbeeld de zaterdag zouden kunnen kiezen als gewenste vrije dag. De regering moet het initiatief nemen om de mogelijkheden of onmogelijkheden voor een betere bescherming van winkeliers te onderzoeken. We moeten afwachten wat het wordt. Een motie aannemen is één, maar het zal nog een hele hijs worden om haar ook uitgevoerd te krijgen.”

Uw ‘motiescore’ is nu 100 procent. Smaakt dat naar meer?

„Als je naar het verleden kijkt, kan de eerstvolgende nog wel even duren. Misschien blijft dit wel de enige. Moties indienen om de motie, vind ik niks. Ik ben ook fel tegen moties die krappe meerderheden halen. Een motie dient bij voorkeur aangenomen te worden met algemene stemmen. Dan is de kans dat er daadwerkelijk wat mee gebeurt het grootst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer