Dijsselbloem: Problemen groter, meer kans op extra bezuinigingen
DEN HAAG (ANP). Het kabinet lijkt niet te ontkomen aan extra bezuinigingen van minstens 4 miljard in 2014. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte dat dinsdag duidelijk bij RTLZ.
Eerder besloot het kabinet al om volgend jaar 4,3 miljard euro extra te besparen om het overheidstekort dan onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Bij het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers werd dat pakket voorlopig weer van tafel gehaald in de hoop dat de economie zou aantrekken, waardoor de maatregelen niet nodig zouden zijn.
Maar de economie is alleen maar verder verslechterd. Volgens Dijsselbloem hoef je „geen whizzkid” te zijn om te beseffen dat de begrotingsproblemen daardoor eerder groter dan kleiner zijn geworden. Naar verluidt is het bezuinigingsbedrag inmiddels opgelopen tot 6 miljard.
PvdA-leider Diederik Samsom leek dinsdag in eerste instantie nog twijfel te zaaien over de noodzaak van nieuwe bezuinigingen. In zijn reactie op de uitspraken van Dijsselbloem wekte hij de indruk dat de limiet van 3 procent voor hem niet langer heilig is.
Maar in een toelichting zei Samsom dat ook hij vasthoudt aan de afspraken. „Wij willen de 3 procent handhaven. Dat is onze ambitie. De norm staat in ons verkiezingsprogramma en in het regeerakkoord, maar minister Dijsselbloem heeft gelijk als hij waarschuwt voor al te veel optimisme.” Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher liet weten „volledig op één lijn” te zitten met zijn partijgenoot Dijsselbloem.
Voor coalitiegenoot VVD staat het buiten kijf dat aan de Europese begrotingsnorm voldaan moet worden, onderstreepte financieel woordvoerder Mark Harbers.
Ook de oppositiefracties CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat het kabinet de afspraken met Brussel moet nakomen. Zij zijn bereid het kabinet, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, te hulp te schieten bij het vinden van de aanvullende bezuinigingen. Maar ze stellen wel alle drie eisen. Voor het CDA mag er geen nieuwe lastenverzwaring plaatsvinden, D66 wil dat het onderwijs buiten schot blijft en de ChristenUnie wil het gezinsbeleid ontzien.
Het kabinet hakt in augustus de knoop door. Dat gebeurt aan de hand van nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau.
De vakbeweging maakte zich dinsdag al op voor een confrontatie. Volgens voorzitter Reinier Castelein van De Unie heeft Dijsselbloem het sociaal akkoord „opgeblazen”.