Dr. Jan Smelik: GKV-synode moet hele Liedboek vrijgeven
STEENWIJK. Hymnoloog dr. Jan Smelik adviseerde de redactie van het zaterdag gepresenteerde Liedboek. Wat hem betreft geeft zijn kerkverband, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de bundel vrij.
„Als adviseur heb ik het ontstaansproces van vrij nabij gevolgd en als heel bijzonder ervaren. Ook omdat redactie en werkgroepen te maken hadden met zeer uiteenlopende visies, wensen en voorkeuren. Het is bewonderenswaardig hoe daarmee is omgegaan. De redactie verdient veel waardering voor de professionele wijze waarop zij haar haast onmogelijke taak heeft uitgevoerd.”
Blij met het eindresultaat?
„Ja, maar niet in de zin dat ik persoonlijk alle liederen graag zou zingen. Er staan liederen in die te ver afliggen van mijn geloofsovertuiging en de daarmee verbonden persoonlijke opvattingen over liturgie en kerkmuziek. Ook mis ik bepaalde liederen. Maar er staan er ook zeer vele in die ik graag zing. Ik vind het waardevol dat er binnen het sterk verdeelde protestantisme toch één gezamenlijke, samenbindende liedbundel is. Het biedt ook mogelijkheden om kennis te maken met repertoire dat anders buiten je gezichtsveld zou blijven. Natuurlijk is iedereen vrij om buiten deze bundel ook ander liedrepertoire te gebruiken en om liederen uit dit Liedboek links te laten liggen. Van grote waarde vind ik dat de bundel nadrukkelijk de band met het lied van de kerk uit voorgaande eeuwen vasthoudt. De belangrijke liederen uit de Vroege Kerk tot en met de twintigste eeuw hebben opnieuw een plek gekregen. Er staan veel nieuwe liederen in, onder meer uit de wereldmuziek, die een verrijking zijn. Mooi vind ik ook dat de bundel nadrukkelijk niet alleen voor de zondag bedoeld is, maar dat er ook liederen en gebeden in staan voor de overige dagen. Dat stimuleert de lof Gods ook door de week gaande te houden.”
Wat adviseert u de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt?
„Wat mij betreft geeft de synode de hele bundel vrij, waarbij zij ervan uitgaat dat kerken natuurlijk geen liederen gaan zingen die voor gereformeerden onacceptabel zijn en binnen een gereformeerde eredienst niet passen. Waarom zou een synode moeten bepalen of liederen wel of niet gezongen kunnen worden? Er zijn voldoende voorbeelden van liederen die een vrijgemaakte synode goedkeurde, terwijl een van haar voorgangsters ze op bijvoorbeeld theologische gronden had afgekeurd. Als de synode beslist tot gebruik van het Liedboek, is het wel een voorwaarde dat voorgangers in goed overleg treden met de kerkmusici over het gebruik ervan. Dat geldt overigens voor alle gebruikers.”
serie Nieuw Liedboek
Dit is deel 1 in een korte serie reacties naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe Liedboek, zaterdag. Morgen deel 2.