Groot-Brittannië viert zestigjarig kroningsjubileum koningin Elizabeth
De Britse koningin Elizabeth II kwam op de troon toen haar vader op 6 februari 1952 overleed, maar werd pas zestien maanden later gekroond. En dus maakt het Verenigd Koninkrijk zich opnieuw op voor een zestigjarig jubileum van de monarch.
De plechtigheid op 2 juni 1953 had plaats in Westminster Abbey in de Britse hoofdstad. Daar worden de staatshoofden van Groot-Brittannië al 900 jaar gekroond, en die ceremonie is in hoofdlijnen altijd hetzelfde gebleven.
Koningin Elizabeth is op 21 april 87 jaar geworden. Haar man is bijna 92. De vorstin lijkt het wat rustiger aan te doen. Anderhalve week geleden werd echter aangekondigd dat ze in de herfst met haar man naar Italië gaat. Dat moet de eerste buitenlandse reis in twee jaar worden.
Het bezoek stond voor afgelopen maart gepland, maar toen werd de koningin in het ziekenhuis opgenomen met symptomen van buikgriep. Haar man heeft de achterliggende anderhalf jaar ook enkele keren in het ziekenhuis gelegen.
De Britse vorstin heeft in de afgelopen zestig jaar 261 officiële verre reizen gemaakt, waarvan 96 staatsbezoeken. Het laatste land dat ze aandeed, was Australië, in oktober 2011.
Eeuwenoude traditie
Elizabeth was net elf toen ze toekeek tijdens de kroning van haar vader op 12 mei 1937. Zelf was ze de 39e vorst die in Westminster Abbey werd gekroond; 33 koningen en 5 koninginnen gingen haar voor.
In de gouden koets, getrokken door acht grijze paarden, reden koningin en prins van Buckingham Palace naar de kerk. Prins Philip –hertog van Edinburgh– droeg een marine-uniform, en in de kerk, over zijn uniform, zijn hertogelijke mantel.
Het boeket van de vorstin was samengesteld uit bloemen uit vier delen van het koninkrijk: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Elizabeth is echter ook staatshoofd van tal van andere landen, de leden van het Britse Gemenebest.
Gezalfd en gekroond
Wie de kroningsplechtigheid zou leiden, was geen vraag: dat gebeurt al sinds 1066 door de aartsbisschop van Canterbury, de leider van de Anglicaanse Kerk. Het was in 1953 wel voor het eerst dat een vertegenwoordiger van een andere kerk een bijdrage aan de dienst leverde: de leider van de Schotse kerk.
Koningin Elizabeth legde de eed af, werd gezalfd en gekroond en nam de koninklijke versierselen in ontvangst. De zware gouden kroon die op haar hoofd werd gezet, dateert uit 1661.
Al met al duurde de plechtigheid bijna drie uur. Er waren 8251 gasten aanwezig. Naar schatting volgde twee derde van de bevolking de dienst via de televisie. Voor velen was het de eerste keer dat ze voor het beeldscherm zaten.
Niet te dik
De dertig fotografen die in de kerk hun werk mochten doen, waren geselecteerd op lichaamsbouw: ze moesten –met name op de orgelgalerij– niet te veel ruimte in beslag nemen. Onder de 2000 journalisten –uit 92 landen– die langs de rijroute van de koets stonden, was Jacqueline Bouvier, later de echtgenote van de Amerikaanse president John F. Kennedy.
Na de plechtigheid reed het koninklijk paar door de stad. De 3 kilometer lange optocht telde 16.000 deelnemers. Het kostte hen twee uur om de route van 7,2 kilometer te volbrengen. Na afloop verscheen het koninklijk gezin op het paleisbalkon om het volk te groeten.
Lees ook:
Koningin Elizabeth II geloofde in roeping
Dankdienst Queen in St. Paul’s
Elizabeth II wijst op belang King James Bijbel
Britse koningin bezorgd over kerk
Elizabeth II is laatste Britse koningin
Engelse Kerk in Amsterdam verwelkomt koningin Elizabeth
Elizabeth blijft aan zolang zij leeft
Koningin Elizabeth sluit bruisend jubileum af
Britse koningin breekt lans voor religies
Elizabeth is voor alles koningin
Koningin Elizabeth eerste op ranglijst van rijkste Britten
Koningin Elizabeth rijkste vrouw
De kerk en de Britse kroningsplechtigheid (Gereformeerd Weekblad 27-06-1953)