Politiek

VVD scherpt integriteitsregels aan

MAARSSEN (ANP). VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.

25 May 2013 13:10Gewijzigd op 15 November 2020 03:45
(VLNR) Premier Mark Rutte, fractievoorzitter Halbe Zijlstra en senator Loek Hermans na afloop van de tweede dag van het VVD-congres.  Foto ANP
(VLNR) Premier Mark Rutte, fractievoorzitter Halbe Zijlstra en senator Loek Hermans na afloop van de tweede dag van het VVD-congres. Foto ANP

Dat is de uitkomst van een VVD-congres in Maarssen zaterdag. Het pakket integriteitsmaatregelen werd daar op tafel gelegd door partijvoorzitter Benk Korthals. Er werd niet over gestemd, hoewel veel VVD’ers lieten blijken moeite te hebben met het opleggen van nieuwe regels.

Zo zei Victor Cillekens, voorzitter van de VVD-afdeling Roermond: „Integer ben je of je bent het niet. Extra regels voegen daar niets aan toe.”

Cillekens wilde niets kwijt over de kwestie rond de omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey, de belangrijkste aanleiding voor de integriteitsdiscussie in de VVD. Wel wees hij erop dat Europese regels bepalen dat iemand zich kandidaat mag stellen voor publieke functies zolang hij of zij niet is veroordeeld.

Van Rey werd onlangs door de afdeling Roermond van de VVD van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gehaald onder druk van het hoofdbestuur. Hij wordt verdacht van corruptie, maar er is nog geen aanklacht tegen hem ingediend.

Een kleine groep VVD’ers wilde bestuurders al kunnen royeren als ze alleen nog maar verdacht worden van ernstige feiten, maar hun motie kreeg op het congres maar weinig stemmen.

Het VVD-congres wees verder een voorstel van het hoofdbestuur af om leden via discussies meer te betrekken bij de totstandkoming van een regeerakkoord. Een motie waarin stond dat dit niet nodig is, haalde een meerderheid.

Een poging om Europarlementariër Toine Manders nog een extra termijn te gunnen, hoewel hij er al het maximum van drie op heeft zitten, haalde het niet. Een motie daarover bleek te laat ingediend.

Partijvoorzitter Korthals hield tijdens het congres een pleidooi om een kiesdrempel in te voeren van „minstens” 2 procent. Dat zou ertoe leiden dat er minder partijen in de Tweede Kamer komen. De Kamer kan dan efficiënter opereren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer