Merkel neemt eredoctoraat Radboud in ontvangst
NIJMEGEN (ANP). „Duitsland zal nooit vergeten dat Nederland Duitsland na twee oorlogen weer vertrouwen heeft geschonken.” Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdagavond, nadat zij in de Stevenskerk in Nijmegen een eredoctoraat in ontvangst had genomen.
De Radboud Universiteit, die haar 18e lustrum viert, gaf Merkel de onderscheiding voor „haar grote internationale verdiensten, met name haar inzet voor een sterk, krachtig en betrouwbaar Europa”, aldus rector magnificus Bas Kortmann. „Met herkenbaar leiderschap draagt zij bij aan vernieuwd vertrouwen dat essentieel is voor de onderlinge verhoudingen in Europa.” Vertrouwen is het centrale thema van het universitaire lustrum.
Premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem waren bij de uitreiking aanwezig. In haar toespraak benadrukte Merkel het belang van economische groei. De EU moet „gemeenschappelijk manieren vinden om de werkloosheid onder jongeren te bestrijden”. Alleen maar bezuinigen is niet de juiste manier, zei de 58-jarige bondskanselier. „Europese solidariteit en nationale verantwoordelijkheid gaan hierbij hand in hand.”
Voordart Merkel de politiek inging, promoveerde ze in de natuurkunde en werkte ze meer dan 10 jaar aan de Academie der Wetenschappen in Berlijn. Vrijdag worden in Nijmegen nog meer eretitels uitgereikt. Dan neemt de populaire natuurkundige Robbert Dijkgraaf zijn eredoctoraat in ontvangst. Naast de oud-KNAW-president krijgen ook Robert Edward Freeman, hoogleraar bedrijfskunde aan de University of Virginia, en Frances Ashcroft, hoogleraar fysiologie in Oxford, een eredoctoraat.