Russen stellen voorwaarden aan wapenreductie
MOSKOU (AP). Rusland stelt voorwaarden aan een verdere afbouw van het wapenarsenaal, met name bij offensieve strategische wapensystemen. Zo moet vaststaan dat de Verenigde Staten dezelfde reducties toepassen en moet er een garantie komen dat een Amerikaans antiraket-raketsysteem in Europa geen bedreiging voor Rusland is.
Dat heeft chef-staf generaal Valeri Gerasimov donderdag gezegd op een internationale conferentie in Moskou. Op dezelfde bijeenkomst zei minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dat Rusland er continu aan werkt de rol van ‘geweld’ in internationale zaken te beperken. Hij hekelde de ‘intentie’ om offensieve wapensystemen te verbeteren, nieuwe wapens te ontwikkelen en de activiteiten van de NAVO uit te breiden.
Lavrov gaf aan dat Rusland bereid is verdragen te sluiten die gericht zijn op een afbouw van de rol van ‘geweld’ in internationale zaken, maar dan altijd op grond van het principe ‘gelijke rechten voor allen’.
Onderminister van defensie Anatoli Antonov hekelde de onvoorspelbaarheid van het Amerikaanse defensiebeleid. “We hoeven niet alleen informatie, maar we hebben ook voorspelbaarheid nodig.” Nu weet Rusland niet waar het aan toe is, aldus de bewindsman.
In Washington heeft de secretaris van de Russische veiligheidsraad Nikolai Patroesjev een onderhoud gehad met president Barack Obama. Hij gaf hem een brief van president Vladimir Poetin, die daarin zijn ideeën over de toekomstige relatie met de VS op talloze terreinen uiteenzet.
Poetins schrijven was geen antwoord op een brief die Obama hem onlangs zond. Obama zou Poetin hebben voorgesteld de samenwerking op een aantal terreinen te verstevigen - bijvoorbeeld als het gaat om antiraket-raketsystemen - en de economische banden aan te halen.
Obama en Poetin hebben een onderling beraad gepland bij de G8-top op 17 en 18 juni in Noord-Ierland.
In Brussel liet Dirk Brengelmann, rechterhand van NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen, weten dat naar zijn mening een akkoord tussen de VS en Rusland over het Europese antiraket-raketsysteem mogelijk is. Hij onthulde dat de Russen juridische garanties hebben geëist dat het systeem niet gericht is tegen hun strategische wapensystemen.
Obama heeft eerder aangegeven het arsenaal kernwapens verder te willen afbouwen. Tegelijk werkt het ministerie van defensie echter aan plannen om langeafstandskernraketten uit te rusten met conventionele wapensystemen. Tegelijk willen de Amerikanen die systemen zo verbeteren dat ze binnen een uur waar ook ter wereld een doel kunnen raken. Rusland is nog ver af van het ontwikkelen van dit soort systemen.