Miljard aan foute zorgdeclaraties
DEN HAAG. Zorgverzekeraars hebben in 2011 bijna 1 miljard euro aan onterechte declaraties tegengehouden.
Het gaat om door artsen ingediende facturen die niet konden kloppen omdat ze onjuiste registratiecodes bevatten. Een ander deel betrof declaraties voor onverzekerde behandelingen die bij de patiënt zelf in rekening hadden moeten worden gebracht.
De brancheorganisatie van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), liet dat woensdag weten. Het gros van de declaraties werd al opgespoord voordat ze waren uitgekeerd. Volgens ZN blijkt daaruit dat de controle op de rechtmatigheid van ziekenhuisdeclaraties zijn vruchten begint af te werpen. De verzekeraars willen zich nu concentreren op declaraties waarvan wordt betwijfeld of alle zorg die op de rekening staat, ook daadwerkelijk is verleend. Vooral de controle op rekeningen voor de behandeling van spataderen, etalagebenen, rughernia en ooglidcorrecties wordt verscherpt.
Welk totaalbedrag er met onterechte declaraties is gemoeid, is ook bij ZN onbekend. In een Kamerdebat donderdag over de kwestie herhaalde minister Schippers (VWS) haar eerdere toezegging dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit nog dit jaar in kaart gaat brengen. Indien nodig wordt de capaciteit van de NZa en andere opsporingsinstanties, zoals het OM, uitgebreid.
Als het aan ZN ligt, gaat Schippers zorginstellingen ook dwingen op de nota meer informatie te geven over de behandeling. Nu bevat deze soms alleen de naam van de behandelaar, de behandelduur en een bedrag. Een adequate controle is dan nauwelijks mogelijk, aldus ZN.
Om ongepaste zorg terug te dringen, zouden patiënten voor de vergoede zorg alleen nog aan mogen kloppen bij zorginstellingen die een contract hebben met hun verzekeraar, vindt ZN verder. Op dit moment moeten verzekeraars ook een deel van de behandelkosten vergoeden van zorgverleners die zij niet kennen. Volgens ZN werkt dat fraude in de hand.
Schippers lag begin deze week onder vuur omdat ze een rapport zou hebben achtergehouden waarin stond dat verzekeraars het controleren van declaraties zouden zien als kostenpost. Volgens Schippers betrof het een conceptrapport van een projectgroep die haar moest adviseren over het tegengaan van valse declaraties, maar is er nog geen eindrapport.