„Problemen na verblijf jeugdinrichting”
AMSTERDAM (ANP). Jongeren die in een jeugdinrichting hebben gezeten, hebben ook op latere leeftijd moeite om hun leven op de rit te houden. Bijna een op de drie mensen heeft in het volwassen leven verslavingsproblemen en moeite om een baan te vinden. Met zo’n 29 procent gaat het jaren later erg slecht door grote problemen op meerdere gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit Amsterdam.
De onderzoekers vroegen 251 jongeren 17 jaar na verblijf in de jeugdinrichting, hoe het in het volwassen leven met hen gaat. Het gaat om jongeren die in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten door ernstig probleemgedrag of omdat hun ouders niet meer voor hen konden zorgen.
Opvallend is dat de ondervraagde vrouwen 17 jaar later gemiddeld heel jong kinderen kregen, op hun 21e al. Mannen bleken vaker dan vrouwen opnieuw in de gevangenis of opvang te zitten, bijvoorbeeld in de daklozen- of crisisopvang.
Bijna iedereen kijkt negatief terug op zijn of haar verblijf. „Vooral de nazorg liet veel te wensen over, gaf bijna iedereen aan”, zegt onderzoekster Catrien Bijleveld. Op basis van de ervaringen van de jongeren, heeft ze een aantal aanbevelingen gemaakt. „De veiligheid van de inrichting zou beter moeten. Het leefklimaat is te hard, koud en onveilig. Het is heel makkelijk om aan drugs te komen en het feit dat er jongeren bij elkaar wonen met enorm uiteenlopende problemen, zorgt ook voor veel onrust.”
Positief is wel dat de jongeren tijdens hun verblijf een diploma konden halen. „Dat is heel belangrijk”, zegt Bijleveld. „Want dan hebben de jongeren in hun latere leven iets om op terug te vallen.”
De onderzoekster wil over 4 jaar opnieuw contact opnemen met alle ondervraagden, om te kijken hoe het dan met ze gaat.