Buitenland

Oud-dictator Videla van Argentinië overleden

BUENOS AIRES (ANP). De Argentijnse oud-dictator Jorge Rafael Videla is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden in de gevangenis Marcos Paz bij Buenos Aires. Hij zat meerdere levenslange gevangenisstraffen uit wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens het regime van de Argentijnse militairen, dat van 1976 tot 1983 duurde.

ANP
17 May 2013 15:12Gewijzigd op 15 November 2020 03:38
Videla. Foto EPA
Videla. Foto EPA

Videla was van 1976 tot 1981 president van Argentinië. Hij geldt als het gezicht van het juntabewind. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn tijdens de militaire dictatuur vele duizenden mensen vermoord of sindsdien ‘vermist’.

Een van de bekendste gruweldaden van het juntabewind was de ontvoering van honderden kinderen. Medewerkers van het regime haalden de baby’s weg van vrouwen die bevallen waren in de martelcentra in het land. De baby’s werden door derden geadopteerd, onder wie militairen. Berucht zijn ook de zogeheten dodenvluchten, waarbij duizenden politieke tegenstanders gedrogeerd vanuit de lucht in zee werden gegooid. Daarbij zou ook de Argentijns-Nederlandse ex-Transaviapiloot Julio Poch betrokken zijn geweest. Poch zit in Argentinië in voorarrest.

Het juntabewind zorgde in Nederland meerdere malen voor ophef. Zo voerde cabaretier Freek de Jonge in 1978 samen met Bram Vermeulen de actie ‘Bloed aan de paal’. Die was gericht tegen de deelname van Nederland aan het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië.

In 1991 kwam Videla opnieuw in Nederland in beeld toen bleek dat toenmalig kroonprins Willem-Alexander een relatie had met Máxima Zorreguita, wier vader Jorge Horacio Zorreguieta minister was ten tijde van Videla. Zelf heeft Zorreguieta altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de mate waarin het Videlaregime zich schuldig maakte aan onderdrukking.

Máxima neemt afstand van het juntaverleden van haar vader, maar niet van de man zelf. De commotie nam toe toen de kroonprins tijdens een bezoek aan New York een enorme bok schoot. Hij drong bij journalisten aan op beter bronnenonderzoek in de zaak van vader Zorreguieta. Daarbij verwees hij naar een brief uit de Argentijnse krant La Nacion, die later van Videla bleek te zijn. Máxima noemde die flater later „een beetje dom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer