Oproep in jaarboek NGK: geef aandacht aan diaconaat
HAARLEM. In ongeveer de helft van de gemeenten van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben diaconieën te maken met een toename van het aantal hulpvragen.
Dat blijkt uit het deze week verschenen Informatieboekje 2013 van het kerkgenootschap.
Als oorzaak voor het hogere aantal hulpvragen noemen de diaconieën de economische crisis en overheidsmaatregelen, waardoor kwetsbare groepen getroffen worden. In veel gevallen blijken er echter een groot aantal andere oorzaken te zijn. De schrijver van het jaaroverzicht, ds. J. M. Mudde uit Haarlem, adviseert diaconieën om samen met de kerkenraad „en zelfs de gemeente als geheel”, beleid te vormen en prioriteiten te stellen. Hij waarschuwt bovendien voor het gevaar dat diaconaat en pastoraat uit elkaar groeien.
Ds. Mudde roept de NGK-gemeenten op om niet alleen aandacht te hebben voor de eigen kerk. Hij citeert de vorig jaar overleden ds. P. Kurpershoek: „Dit is niet de tijd van Woord-verkondiging, maar van daad-verkondiging. De samenleving verstaat de taal van het Evangelie niet meer. Het geheim is te groot. Maar de behoefte aan de daad van het Evangelie is evident. Dienen dus. Kerkenraden, geef uw predikant de gelegenheid om beschikbaar te zijn. Diaconieën, motiveer de gemeente om minder naar binnen en meer naar buiten te dienen. Er is daar veel nood.”
Uit het Informatieboekje blijkt dat het ledental van de Nederlands Gereformeerde Kerken in het afgelopen vrijwel gelijk bleef. Het aantal leden en doopleden was begin dit jaar 33.087, terwijl dat er vorig jaar op de teldatum 96 meer waren. Er vertrokken in 2012 739 leden en doopleden naar andere kerken, terwijl er 801 van elders overkwamen.
Het meeste kerkelijke grensverkeer is er met de Protestantse Kerk in Nederland, op de voet gevolgd door de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken en evangelische- en pinksterkerken. Het aantal plaatselijke gemeenten nam met twee af. De teller stond per 1 januari van dit jaar op 89.
Het Informatieboekje maakt melding van de instelling van een fonds dat predikanten in de gelegenheid wil stellen een promotiestudie te volgen. Het geld in het fonds is afkomstig uit enkele grote schenkingen die werden ontvangen voor de opleiding van predikanten.
Kroniekschrijver ds. Mudde schenkt ook aandacht aan twee theologische titels die vorig jaar verschenen: de Christelijke Dogmatiek van dr. G. van den Brink en dr. C. van der Kooi en Lichaam en Geest van Christus, door dr. A. van de Beek. „Gelet op de plaats die recht en gerechtigheid in de Bijbel innemen, blijven een theologie en prediking die niet zijn doortrokken van barmhartigheid en een hongeren en dorsten naar gerechtigheid, die niet gespitst zijn op het daadwerkelijk voortbrengen van vruchten van gerechtigheid, per definitie ondermaats”, aldus ds. Mudde. En: „Van de Beek mag dan in menig opzicht andere theologische opvattingen hebben dan de auteurs van de Christelijke Dogmatiek, naar mijn mening is de feitelijke uitkomst dezelfde: wie in Christus zijn, horen als Christus zijn en moeten net als Hij bereid zijn hun leven te willen verliezen ter wille van de naaste.”