Politiek

De route naar de vernieuwde FNV

DEN HAAG (ANP). Met de bekendmaking van de verkiezing tot Ton Heerts als nieuwe voorzitter sluit de FNV woensdag een roerige periode af. Het akkoord over een hogere pensioenleeftijd dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius in 2011 sloot met werkgevers en kabinet, zette de boel binnen haar vakbeweging op scherp. Daarop begon de reorganisatie van de vakbeweging, een overzicht:

15 May 2013 14:53Gewijzigd op 15 November 2020 03:35
Ton Heerts, de nieuwe voorzitter van de FNV.  Foto ANP
Ton Heerts, de nieuwe voorzitter van de FNV. Foto ANP

11 juni 2011: Werkgevers, vakbonden en kabinet sluiten het pensioenakkoord waarin is afgesproken dat de AOW-leeftijd in 2020 in een eerste stap van 65 naar 66 jaar gaat. Stoppen met werken blijft mogelijk bij 65, maar dan wel met een lagere uitkering.

19 september: Een meerderheid van de federatieraad van de FNV stemt in met het akkoord. Maar Bondgenoten en Abvakabo blijven tegen en zeggen het vertrouwen op in voorzitter Jongerius.

3 december: Crisisoverleg in Dalfsen, waar FNV-bestuur en de diverse vakbondsvoorzitters bijeenkomen. De uitkomst is dat de FNV wordt voortgezet met een andere structuur, zonder Jongerius en voorzitter Henk van der Kolk van Bondgenoten, de hoofdrolspelers in het conflict.

16 januari 2012: ‘Verkenners’ Han Noten (PvdA-senator) en Herman Wijffels (oud-voorzitter Sociaal-Economische Raad, SER) kondigen aan dat Jetta Klijnsma gaat proberen een basis te leggen voor de nieuwe FNV.

1 mei: Klijnsma presenteert haar visie voor de vernieuwde vakbeweging waarin leden meer te zeggen krijgen.

23 mei: De wensen van de 19 FNV-bonden liggen nog ver uiteen. Een werkgroep met afgevaardigden van 7 bonden gaat proberen de verschillen te verkleinen.

9 oktober: Heerts krijgt neuzen binnen FNV in zelfde richting. „Er is geen weg meer terug”, zegt hij na een bijeenkomst met de aangesloten bonden in Rotterdam.

22 maart 2013. FNV Bondgenoten kiest voor de nieuwe FNV. Later sluiten Abvakabo en de kleinere bonden er zich bij aan.

20 april: Alle FNV-bonden stemmen in met het sociaal akkoord dat Heerts kort daarvoor heeft gesloten met kabinet en werkgevers.

1 mei: Heerts en Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk stellen zich kandidaat om voorzitter te worden van de nieuwe FNV.

23 juni: Ton Heerts benoemd tot interim-leider van de FNV

15 mei: De FNV-leden kiezen met ruime meerderheid Heerts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer