Kelder: geen verband tussen Quote 500 en ontvoering
Hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote reageert maandag woedend op suggesties dat mensen op ideeën worden gebracht door de publicatie van lijsten met rijke Nederlanders in zijn blad. Woordvoerder Dig Istha zei zondag namens de familie van de ontvoerde Reinier Terwindt dat het gezin rekening hield met calamiteiten wegens zulk soort publiciteit. Volgens Kelder is er geen enkel verband aan te tonen.
„Alle grote ontvoeringen uit de Nederlandse geschiedenis vonden plaats voor de eerste publicatie van Quote 500", aldus Kelder maandag. Als voorbeeld noemt hij de kidnapping van Toos van der Valk (1982), Freddy Heineken (1983) en Gerrit–Jan Heijn (1987). Sinds 1996 publiceert het blad een lijst met de rijkste Nederlanders.
De hoofdredacteur van Quote noemt de uitlatingen van Istha schandelijk en smadelijk. „Het is onrechtvaardig om de boodschapper de schuld te geven."
Volgens Kelder is het niet aannemelijk dat de ontvoerder, een 37–jarige man zonder vaste woon– of verblijfplaats, trouwe lezer van Quote is. „Om het vermogen van iemand te achterhalen heb je Quote niet nodig."
De Nederlanders die zich verzetten tegen publicatie van hun inkomen in het blad, gebruiken angst als drogreden, zo zegt Kelder. „Ze hebben geen zin om hun salaris terug te zien in een tijdschrift en proberen zich aan controle te onttrekken."
De familie Terwindt, eigenaar van Rodruza Baksteen in Nijmegen, is volgens de laatste Quote 500 steenrijk. Met een kapitaal van 192 miljoeen euro staat de familie op plaats 79.
Binnenkort verschijnt de nieuwe Quote 500. Het vermogen van de familie Terwindt is volgens Kelder ongeveer gelijk gebleven. Als gevolg daarvan zal de notering dit jaar lager uitvallen. „Ze dalen omdat anderen stijgen." De familie Terwindt kan desondanks rekenen op een plaatsje tussen de honderd rijkste Nederlanders.