Gave: Toetsing bekering asielzoeker door IND verbeterd
HARDERWIJK. De toetsing van de geloofwaardigheid van bekeringen bij asielzoekers door de IND is afgelopen najaar „sterk verbeterd.” Toch komen er nog veel afwijzingen voor met een „zeer aanvechtbare motivatie.”
Dat stelt stichting Gave, die zich bezighoudt met kerkelijk werk onder asielzoekers. De organisatie heeft het document ”Bekering van islam naar Christus” op haar website gepubliceerd, zo kwam zaterdag naar buiten.
Gave stelt dat de IND „terecht” een belangrijk punt maakt van de vraag of een bekering oprecht is. „Er zijn namelijk helaas enkele voorgangers die asielzoekers adviseren om christen te worden omdat ze dan makkelijker een verblijfsvergunning krijgen. In zo’n geval is het echter de vraag of iemand echt uit overtuiging christen is geworden en of hij na asielverlening ook nog christen blijkt te zijn.” Gave stelt dat een doopbewijs voor de IND niet automatisch als een bewijs van bekering geldt. „Wel bestaat de indruk dat aan een doopbewijs van bijvoorbeeld de PKN meer waarde wordt gehecht dan aan een doopbewijs van een onbekende migrantengemeente.”
Volgens Gave is het meer dan eens een probleem dat de vertaling tijdens een zogeheten nader gehoor van de bekeerde asielzoeker te wensen overlaat. „Christelijke termen worden dan bijvoorbeeld niet correct vertaald, waardoor de asielzoeker ongemerkt verkeerde antwoorden geeft.” Hoe vaak dit voorkomt is volgens Gave niet na te gaan.
De stichting wijst ook op situaties waarin de IND een bekering ongeloofwaardig acht, terwijl de asielzoeker op internet duidelijk als christen naar buiten treedt. Ze haalt uitspraken aan van twee rechtbanken die stellen dat dit laatste een reden kan vormen voor asielverlening. Tegen beide uitspraken is de IND in hoger beroep gegaan. De uitkomst daarvan zou nog niet bekend zijn.
Als het gaat om de IND-instructie voor het toetsen van bekeringen die medio oktober werd ingevoerd, spreekt Gave van een „sterkte verbetering” ten opzichte van de vorige versie. De stichting houdt de vinger aan de pols als het gaat om de praktijk.