Buitenland

Hamas zinspeelt op nieuw bestand

De radicale Palestijnse organisatie Hamas gaat in op een uitnodiging van de Palestijnse premier Ahmed Qurei om te praten over een nieuwe wapenstilstand. Een woordvoerder van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft dat zondag gezegd.

Buitenlandredactie
27 October 2003 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Qurei bevestigde zondagavond dat hij nieuw overleg wil met Hamas en de kleinere Islamitische Jihad. „Wij verwelkomen iedere dialoog met de Palestijnse groepen (…) om tot een nationale positiebepaling te komen om de nationale belangen van het Palestijnse volk te verwezenlijken”, zei Qurei.

De positie van Qurei zelf blijft wankel omdat Yasser Arafat de controle over de politie- en veiligheidsdiensten niet wil opgeven. Om die reden heeft Qurei gezegd dat hij hooguit tot 4 november aanblijft als premier.

Israël wil pas over een bestand praten als alle Palestijnse veiligheidsdiensten onder één bevel zijn geplaatst en de radicale groepen aanpakken, een stap die Qurei weigert te zetten. Een eerder bestand dat op 29 juni inging verbrokkelde enkele weken later na nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslagen en Israëlische vergeldingsacties.

Vrijdag nog pleegde Hamas samen met de Islamitische Jihad een aanslag op de nederzetting Netzarim, waarbij drie Israëlische soldaten, één man en twee vrouwen, werden gedood. Als antwoord blies het Israëlische leger zondagochtend drie lege flatgebouwen nabij Netzarim op die door de aanvallers als uitkijkpost zouden zijn gebruikt. Ongeveer 2000 Palestijnen die in de buurt van de flats wonen waren tevoren gesommeerd enige tijd hun huizen te verlaten. Veel huizen liepen schade op toen het complex de lucht in vloog.

De Israëlische premier Sharon heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken instructies gegeven om er bij andere regeringen op aan te dringen dat zij geen steun geven aan het alternatieve vredesplan van de linkse oppositie. Leden van de Israëlische Arbeidspartij kwamen het plan eerder in oktober overeen met Palestijnse vertegenwoordigers tijdens een ontmoeting in Genève.

Het kantoor van Sharon liet zondag in een verklaring weten dat de premier zich vooral wil verzetten tegen de eventuele steun die verscheidene Europese landen aan het plan zouden willen geven. Volgens Sharon is het plan, dat pas volgende maand officiëel in Zwitserland openbaar zal worden gemaakt, een „illusie.” De routekaart, het vredesplan dat door de VS, VN, Rusland en de EU is opgesteld, is de enige „hoop op vrede”, aldus de verklaring.

De Israëlische radio berichtte zondag dat Sharon tijdens de vergadering van zijn kabinet heeft gezegd dat Frankrijk en België 7 miljoen dollar beschikbaar zouden willen stellen om het alternatieve plan te steunen. Vorige week verwelkomde Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin het plan als een „belangrijk document” en een „aanvulling” op de routekaart.

Het Israëlische leger heeft zondag bij een confrontatie in de Gazastrook met Palestijnse extremisten één Palestijn gedood. Het opblazen van de drie flatgebouwen was een vergelding voor de infiltratieactie van twee Palestijnse extremisten die vrijdagochtend in de Joodse nederzetting Netzarim drie Israëlische soldaten doodschoten. Volgens de Israëlische autoriteiten was de infiltratieactie in het flatgebouwencomplex voorbereid.

De verantwoordelijkheid voor de inval in Netzarim is opgeëist door de Islamitische Jihad en de Hamas gezamenlijk. Een van de beide daders wist te ontkomen. Volgens het Israëlische leger vluchtte deze naar een kantoortje van de Palestijnse politie, waar hem hulp werd geboden. Dat kantoortje werd zaterdag door het Israëlische leger opgeblazen. Vervolgens werden de drie flatgebouwen, eigendom van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst, met de grond gelijk gemaakt.

Een Israëlische soldaat is zondag gearresteerd op verdenking van het smokkelen van mobiele telefoons voor Palestijnse gevangenen. Dat meldde het leger zondag.

Palestijnse gevangenen mogen geen mobiele telefoons bezitten. De soldaat, die werkte in een detentiecentrum in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, zou in ruil voor geld gsm’s gesmokkeld hebben. Het is niet duidelijk hoeveel geld hij daarvoor kreeg.

Israël houdt volgens cijfers van het Internationale Rode Kruis zo’n 7000 Palestijnen vast op verdenking van betrokkenheid bij militante activiteiten tijdens de afgelopen drie jaar. Zo’n 1000 van hen zijn zogenaamd administratief aangehouden zonder vorm van proces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer