Bussemaker: Vrouwen teren nog te vaak op hun man
DEN HAAG. Minister Bussemaker van Onderwijs vindt dat vrouwen af moeten van „dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin.” Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen „over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.”
Dat stelde de bewindsvrouw zaterdag in een interview met het dagblad Trouw. Ze gaf daar een toelichting op de emancipatienota die ze de avond daarvoor aan de Tweede Kamer stuurde. Het is volgens haar mede aan vrouwen zelf te wijten dat hun carrières stokken.
In het vraaggesprek wijst de minister erop dat als het leenstelsel eenmaal is ingevoerd, de overheid nog steeds 6000 euro per jaar meebetaalt aan de studie.
In de nota stelt Bussemaker dat de emancipatie nog niet is voltooid: „Er is onderhoud nodig.” Bijna de helft van de vrouwen is economisch niet zelfstandig.
Economische zelfstandigheid is volgens Bussemaker noodzakelijk in geval van echtscheiding en werkloosheid van de partner. Ook zelfontplooiing kan volgens Bussemaker een drijfveer zijn.
De uitlatingen van de minister maken veel tongen los in en buiten de politiek. Vooralsnog reageren alleen PvdA en GroenLinks positief. PvdA-Kamerlid Heijnen (een partijgenoot van de minister) stelt: „Het punt dat ze maakt is dat de emancipatie nog niet klaar is. Dat zie ik zelf ook.”
Voormalig GroenLinksleider Halsema nam het op Twitter ook op voor de minister.
De christelijke partijen keuren de uitlatingen van de minister af. CDA-Europarlementariër De Lange stelde zaterdag dat Bussemaker vrouwen beter handvatten kan geven „hoe vrouwen dat kunnen doen, in plaats van dat ze er op een dag voor Moederdag met de zweep over gaat.”
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt dat de verdeling van arbeid en zorg de verantwoordelijkheid van ouders is: „Daar hoort een minister gepaste afstand bij te houden. Het laatste wat ze moet doen is met bevoogdend vingertje vrouwen een schuldgevoel aanpraten tegenover de overheid.”
SGP-Kamerlid Dijkgraaf drukt zich nog sterker uit. Hij vindt dat de opmerkingen van Bussemaker „alle perken te buiten gaan. Alsof gezinnen er voor de overheid zijn. Ze kan beter mensen de mogelijkheid geven echt zelf te kiezen, bijvoorbeeld door het belastingstelsel te herzien. Eenverdieners betalen tienduizenden euro’s meer belasting dan tweeverdieners.”
RMU-bestuurder Schalk vindt het onjuist dat Bussemaker vrouwen de arbeidsmarkt op jaagt: „Ze drijft bovendien met haar emancipatiedrijven een wig in de gezinnen door mensen als zelfstandige individuen te benaderen. De RMU benadrukt dat juist in de gezinnen warmte, veiligheid en saamhorigheid nodig zijn. Dat is sociaal kapitaal voor de toekomst.”