Buitenland

Eiland Toezla eindelijk besproken

Rusland en Oekraïne zijn vrijdag overeengekomen onderhandelingen te beginnen om het grensconflict over het eilandje Toezla in de Straat van Kertsj op te lossen.

AP
24 October 2003 22:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

In afwachting van de uitkomst van die onderhandelingen heeft Rusland zich bereid getoond de aanleg van de fel omstreden dijk naar Toezla te staken en heeft Oekraïne verklaard zijn grenstroepen terug te trekken. Dat zeiden de Russische premier, Michail Kasjanov, en zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Jakoenovitsj na besprekingen vrijdag.

De ’overeenkomst’ tussen de premiers betekent niet dat er al een oplossing is voor de Russisch-Oekraïense conflicten over de verdeling van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj, waaraan de kwestie Toezla ten grondslag ligt. Volgens beide premiers wordt over die kwesties nog onderhandeld en zal een oplossing nog wel twee tot drie maanden op zich laten wachten.

De Oekraïense premier Jakoenovitsj zei na de besprekingen dat Oekraïne Toezla als een onlosmakelijk deel van zijn grondgebied beschouwt. Kasjanov noemde de status van het eilandje daarentegen „discutabel.” De premiers benadrukten echter dat het eenzijdige optreden van de afgelopen dagen in deze kwestie uit den boze is.

Kasjanov legde een deel van de schuld van het conflict bij de overheid van de Russische regio Krasnodar, die opdracht had gegeven voor de aanleg van de dijk. Volgens de premier had Krasnodar eerst goedkeuring voor de aanleg moeten vragen aan de landsregering. Maar hij wees er ook op dat de emotionele reacties van Oekraïense politici en de plaatsing van de grenstroepen op Toezla de situatie geen goed hadden gedaan.

De Russische premier heeft voorgesteld Oekraïense milieuexperts samen met de Russen te laten onderzoeken of de aanleg van de dijk inderdaad nodig is om het ecosysteem ten oosten van Toezla te beschermen. De autoriteiten in Krasnodar lieten de dijk naar eigen zeggen om ecologische redenen aanleggen.

Toezla is een eilandje midden in de Straat van Kertsj, die de Zee van Azov met de Zwarte Zee verbindt. De bezitter van Toezla heeft controle over de scheepvaartroutes door de strategisch belangrijke zeestraat en bepaalt daarmee wat in en uit de aan grondstoffen rijke Zee van Azov vaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer