Politiek

Verbod discriminatie homo’s op school

DEN HAAG (ANP). Scholen mogen leraren straks niet meer ontslaan of weigeren omdat ze homoseksueel zijn. D66 heeft dinsdag samen met VVD, PvdA, SP en GroenLinks een wetsvoorstel ingediend dat een einde wil maken aan mogelijke discriminatie van homoseksuele leraren.

7 May 2013 20:06Gewijzigd op 15 November 2020 03:27
D66-Kamerlid Vera Bergkamp.  Foto ANP
D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Foto ANP

Scholen voor bijzonder onderwijs mogen geen medewerkers ontslaan of weigeren op grond van het ‘enkele feit’ dat iemand openlijk homo is of een homoseksuele relatie heeft, maar wel als er ‘bijkomende omstandigheden’ zijn. In de praktijk leidt dat, volgens de indieners, soms tot problemen, op met name orthodox christelijke of islamitische scholen.

Met het wetsvoorstel wordt volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp een einde gemaakt aan de onduidelijkheid door de zogeheten enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling te halen. „Nu kan nog de’ bijkomende omstandigheid’ van homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn. Zo kan bijvoorbeeld een leraar die een bezoek aan de Gaypride brengt of openlijk praat over een homoseksuele relatie worden ontslagen.”

Het wetsvoorstel, dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer, is onderdeel van het zogenoemde ‘roze stembusakkoord’. Hierin maakten VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks in september 2012 afspraken om vijf kwesties op het gebied van emancipatie binnen een jaar te regelen. De overige onderwerpen zijn: de weigerambtenaar (gewetensbezwaarde ambtenaren kunnen weigeren een stel van gelijk geslacht te huwen), voorlichting over seksuele diversiteit op scholen, lesbisch ouderschap en genderidentiteit.

„Cruciaal voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s)”, noemt COC Nederland het wetsvoorstel. „De enkele-feitconstructie hangt nu als een zwaard van Damocles boven gelovige LHBT’s op religieuze scholen”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. „Als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur, lopen ze het risico te worden weggestuurd zonder dat de wet bescherming biedt. Het is cruciaal dat aan die situatie een einde komt.”

CU-Kamerlid Voordewind „betreurt het dat scholen niet meer over hun eigen personeel mogen besluiten en zo de identiteit van de school kunnen bewaken.”

CU en SGP menen dat de initiatiefwet de vrijheid van onderwijs ondergraaft. „Dit is het zoveelste bewijs dat de seculiere partijen bezig zijn met een kruistocht om hun eigen ideologie op te leggen aan bijzondere scholen”, aldus SGP’er Bisschop.

Zijn partijgenoot Dijkgraaf twitterde: „Het enkele feit dat groot deel Kamer het bijzonder onderwijs telkens het leven zuur maakt, maakt constructief politiek bedrijven er niet eenvoudiger op.”

De Raad van State is in zijn advies zeer kritisch over de wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer