Akte van Beatrix naar Nationaal Archief
DEN HAAG (ANP) - Het Nationaal Archief heeft er dinsdag werk van gemaakt. De Akte van Abdicatie die koningin Beatrix precies een week eerder in Amsterdam tekende, is in ontvangst genomen. Tijdens een kleine presentatie werd de waardevolle Akte gevoegd bij die van Beatrix’ eerder teruggetreden voorgangers. Zo was er meteen ook een vergelijking tussen de historische stukken mogelijk.
Lodewijk Napoleon - het Nationaal Archief heeft slechts een afschrift, het origineel ligt in Parijs - maakte er in 1810 geen geheim van dat hij door zijn keizerlijke broer tot aftreden werd gedwongen. De koninginnen Wilhelmina en Juliana benadrukken in de tekst van hun Akten juist de vrijwilligheid, terwijl koningin Beatrix die toevoeging niet meer nodig vond. Ze had toch zelf al voor radio en televisie duidelijk gemaakt zelf besloten te hebben om afstand te doen.
De Akte van Beatrix is maandag voorzien van haar grootzegel, de laatste keer dat dit zegel kon worden gebruikt. Beatrix heeft een rond zegel, dat traditioneel alleen mannen gebruikten. Haar moeder Juliana had een ovaal zegel, maar Wilhelmina hield het ook gewoon bij een ‘mannelijk’ rond grootzegel. Op het zegel staat Beatrix op het schip van staat. Koning Willem-Alexander verwees ernaar in zijn inhuldigingstoespraak, hoe zij vaste koers hield temidden van de woelige baren.
Het Kabinet van de Koning dat wetstukken en andere documenten bewaart, heeft meteen al besloten de Akte van koningin Beatrix over te dragen aan het Nationaal Archief. Dat kan de Akte beter bewaren en tegelijkertijd ook laten zien. Zo krijgen de documenten vanaf vrijdag een tijdelijk tehuis in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar een tentoonstelling wordt gehouden over de inhuldigingen van de Nederlandse koningen en koninginnen.