Regel: Niet vlaggen op maandag 6 mei
APELDOORN. Nederlanders hijsen de vlag op 4 en 5 mei. Voor veel landgenoten is het echter onduidelijk hoe de vlag moet hangen en wanneer. Zeker nu 5 mei op een zondag valt. Zeven vragen over de officiële vlagregels.
Moet morgen de vlag de hele dag halfstok hangen?
Nee. De vlag mag op 4 mei pas na 18.00 uur tot zonsondergang worden gehesen, en wel slechts halfstok. Let erop dat de vlag daarbij niet de grond raakt, want dan wordt de eer van Nederland letterlijk en figuurlijk door het slijk gehaald.
Wanneer moet de driekleur worden gestreken?
Alle nationale vlaggen in Nederland dienen na zonsondergang (morgen rond 21.04 uur) te worden binnengehaald, tenzij zij goed worden beschenen. Dit gebeurt onder andere tijdens taptoes en bij hotels.
Hoe moet je een vlag halfstok hijsen?
Eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.
Zijn burgers verplicht zondag te vlaggen vanwege bevrijdingsdag?
Nee. De rijksoverheid vraagt hen in de Algemene Vlaginstructie echter dat wel te doen als zij willen vlaggen. De Nationale dodenherdenking en de Nationale bevrijdingsdag worden altijd op 4, respectievelijk 5 mei gehouden, ook als die data op een zondag vallen. Dit heeft het kabinet-De Jong al in 1968 vastgesteld.
Waarom hangt zondag op de torens van veel kerken met een behoudende signatuur toch de vlag uit?
Veel kerktorens zijn eigendom van burgerlijke gemeenten. Ook burgerlijke en provinciale overheden worden geacht de landelijke regels op te volgen. Die houden zich daar (bijna) altijd aan. In de jaren 80 en 90 waren er enkele behoudende gemeenten die weigerden op 4 danwel 5 mei te vlaggen wanneer die data op een zondag vielen.
De toren kan ook eigendom zijn van de kerkelijke gemeente. De betrokken kerkenraad kan besluiten zondag al dan niet te vlaggen.
Mag er op 6 mei worden gevlagd vanwege bevrijdingsdag?
De politie zal niet direct op de stoep staan, maar het is niet volgens de landelijke regels.
Moet er op 4 en 5 mei een oranje wimpel boven de vlag komen?
Nee. Dat hoort alleen bij verjaardagen van een beperkt aantal leden van het Koninklijke Huis: op 31 januari, de verjaardag van prinses Beatrix, op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander, nu ook Koningsdag, 17 mei (koningin Máxima) en 7 december (prinses Amalia). Wanneer zij op een zondag of christelijke feestdag jarig zijn, moet er een dag later worden gevlagd. De vele Nederlanders die dinsdag zonder wimpel vlagden, zaten dus fout. Rafelige of verkleurde vlaggen mogen niet meer worden gebruikt. Zij moeten onopvallend worden verbrand.