Economie

Lubbers: Euro blijft een onvoltooid werk

ESTORIL (ANP). Het Verdrag van Maastricht dat voorzag in de oprichting van de Europese Unie en een gemeenschappelijke Europese munteenheid, was terugkijkend „een onvoltooid werk”. Dit zei oud-premier Ruud Lubbers, die geldt als een van de ‘vaders’ van de euro, op een conferentie in het Portugese Estoril over de ‘Toekomst van de globalisering’, die tot en met vrijdag duurt.

3 May 2013 12:35Gewijzigd op 15 November 2020 03:23
Lubbers. Foto EPA
Lubbers. Foto EPA

De Nederlandse oud-politicus was destijds voorzitter van de onderhandelingen over het verdrag dat in 1992 werd getekend. Het idee was dat alle partners in staat zouden zijn zich te houden aan de criteria voor de euromunt, aldus Lubbers.

Maar de gemeenschappelijke munteenheid, die eind jaren 90 zijn intrede deed, blijkt een onvoltooid werk omdat politici „een beetje slordig en ongedisciplineerd waren”, blikte de voormalig regeringsleider terug.

„Om een gemeenschappelijke munt te hebben, moeten we sterke overheden hebben. Niet alleen aan het begin van het proces om lid van de eurozone te worden, maar op een permanente basis. En hier ging er iets mis”, zei Lubbers.

In de toekomst zal er daarom sprake moeten zijn van een „permanente discipline” bij de eurozonelanden. In deze context vindt Lubbers dat er nog veel werk aan de winkel is, vooral voor Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB). „Met discipline, maar ook met visie en creativiteit”, zei de Nederlandse ex-premier. Een mogelijke voortgang met ‘eurobonds’ (Europese obligaties) en een sterke centrale bank kunnen daar voorbeelden van zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer